Kotoutumisesta kotoutujan omalla äänellä : haastattelututkimus taistelevan tutkimuksen viitekehyksellä - Jaakkola, Johanna (2017)
Kotoutumisesta kotoutujan omalla äänellä – Haastattelututkimus taistelevan tutkimuksen viitekehyksellä Johanna Jaakkola, Pro gradu-tutkielma, Sosiaalityö Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos, Jyväskylän yliopisto Ohjaaja: Maritta Itäpuisto Sivumäärä: 88 Vuosi: 2017 Tämän tutkielman tarkoituksena on kartoittaa kotoutumista kotoutujien näkökulmasta. Pro gradu-työssäni haluan nostaa esille Suomeen muuttaneiden pakolaistaustaisten maahanmuuttajien sekä turvapaikanhakijoiden, jotka ovat mahdollisia uusia maahanmuuttajia, näkemyksiä siitä, mitä kotoutuminen uuteen yhteiskuntaan merkitsee, mitä onnistunut kotoutuminen pitää sisällään ja minkälaista on olla maahanmuuttaja ja turvapaikanhakija nyky-Suomessa. Tutkimuksen yhteydessä haastattelin yhteensä kahdeksaa Suomeen eri aikaan saapunutta joko perheenyhdistämisen kautta tullutta maahanmuuttajaa tai turvapaikanhakijaa. Tarkoitus on syventää ymmärrystä kotoutumisen käsitteestä ja antaa kotoutujille puheenvuoro. Taistelevaan tutkimukseen kuuluukin nostaa esille yhteiskunnallisesti merkittäviä asioita, jotka tarvitsisivat lisähuomiota niille ja kuulla niitä, joiden mielipidettä ei usein kysytä ja jotka monesti joutuvat ottamaan monet asiat puolesta päätettyinä ja annettuina. Haastatteluvastausten pohjalta muodostin kotoutumisen nelikentän: kielen oppiminen, identiteettikysymys, sosiaalisen verkoston ja osallisuuden tunteen muodostuminen sekä kotouttamispalveluiden toteutuminen. Tutkimukseni tarkastelee kotoutumista myös yhteiskunnallisena kysymyksenä, jolloin keskeistä on yhteiskunnallista ympäristö ja henkistä ilmapiiri, jossa kotoutuminen tapahtuu. Kotoutuminen on psykologiaa, ihmisten välistä vuorovaikutusta ja kotoutumista voidaan edesauttaa kohtaamalla kotoutujat kokonaisvaltaisesti ja tasavertaisina. Maahanmuuttajien ei tulisi joutua olemaan toimenpiteiden objektin asemassa, vaan päästä aktiivisten subjektien osaan. Kotoutumisen onnistumisen kannalta merkittävää ovat siis asenteet kotouttamispalveluiden takana ja yhteiskunnallinen ilmapiiri maahanmuuttoon liittyen.