Äärimmäinen normaali : radikaalioikeistolainen ajattelu maahanmuuttovastaisessa blogiaineistossa - Soikkeli, Mikael (2017)
Tämä pro gradu -tutkielma etsii vastausta kysymykseen suomalaisen maahanmuuttovastaisen ajattelun äärioikeistolaisuudesta. 2000-luvulla maahanmuuttovastaisuus on noussut tärkeäksi teemaksi suomalaisessa politiikassa, ja tämänkaltaisilla mielipiteillä on saavutettu poliittista menestystä. Joskus maahanmuuttovastaisuudesta puhutaan äärioikeistolaisuutena. Samalla keskustelun ilmapiiri maahanmuuttovastaisten ja maahanmuuttoon suopeammin suhtautuvien välillä on kärjistynyt. Tutkielmassani kysyn, kuinka mielekästä eduskuntaan asti päätyneen maahanmuuttovastaisen ajattelun näkeminen äärioikeistolaisena on. Tutkimuksen pääasiallinen aineisto koostuu kolmen suomalaisen maahanmuuttovastaisen poliitikon internet-blogeista sekä Suomen Sisun ja Perussuomalaisten julkaisuista. Aineistoa on tutkittu temaattisesti tarkastelemalla niissä esiintyvien käsitteiden käyttöä, sekä vertaamalla tätä käsitteiden käyttöä siihen, miten eurooppalainen äärioikeistolainen ajattelu on tavallisesti käsitteitä hyödyntänyt ja ymmärtänyt. Tutkimuksen tulos vihjaa äärioikeistolaiseksi miellettävän ajattelun olevan varsin yleistä aineistossa ja ehdottaa maahanmuuttovastainen-käsitteen uudelleentarkastelua.