Kuusen pihkan etanoliuuton optimointi - Kosonen, Pirjo (2018)
Kuusessa on muutakin hyödynnettävää kuin paperin ja kartongin valmistukseen tarvittava raaka-aine. Mielenkiinto on kohdistunut etenkin puun sisältämiin yhdisteisiin, joilla on havaittu olevan suotuisia terveydellisiä vaikutuksia. Tällainen on kuusen pihka, joka on useamman yhdisteen seos. Kuusen eri osien sisältämien yhdisteiden tutkimus on yhä ajankohtaisempaa. Esimerkiksi niin kuusesta kuin männystä saatavia antibiootteja tutkitaan Itä-Suomen yliopistossa. Repolar Pharmaceuticals Oy perustettiin vuonna 2006 pihkavalmisteiden tuotannon aloittamiseksi. Idea saatiin kotitekoisesta pihkasalvasta, jota yleisesti käytettiin Lapissa haavojen hoitoon. Repolar Pharmaceuticalsin tilaaman työn aiheena oli parantaa kuusen pihkan etanoliuuttomenetelmää. Nykyistä etanoliuuttotapaa haluttiin optimoida erilaisten parametrien avulla. Kirjallisessa osassa paneuduttiin kuusen pihkan koostumukseen, sen prosessointiin ja analytiikkaan. Luottamuksellisessa kokeellisessa osassa kyettiin löytämään tapoja, jotka paransivat saantoa ja nopeuttivat uuttoa. Pihka käsiteltiin pienentämällä raekokoa. Uuttoliuoksena oli etanoli. Tutkittavia tekijöitä olivat pihkan määrä verrattuna liuottimen määrään, liotus, ravistelu ja lämpötilan kohottaminen. Pihkaa uutettiin myös Soxhlet-uuttolaitteella. Tarkoituksena oli siis vertailla saantoja ja eri yhdisteiden uuttumista kuusen pihkasta ajan funktiona. Näytteet tutkittiin kaasukromatografisesti käyttäen liekki-ionisaatiodetektoria ja massaspektrometriä. Lisäksi määritettiin haihdutusjäännös- ja uuttoprosentti. Vertailunäytteenä tehtiin asetoniuutto, jonka tuloksia verrattiin muihin uuttotuloksiin.