DevOps ja sen vaikutukset järjestelmäevoluution hallintaan - Karppinen, Valtteri (2017)
Tietojärjestelmät ovat integroituneet syvälle nyky-yhteiskuntaan. Ohjelmistot nähdään kriittisinä tukien organisaatioiden sisäistä toimintaa ja kilpailukykyä. Turbulenteista markkinoista johtuen organisaatiolta vaaditaan jatkuvaa muun- tautumista, jonka voidaan nähdä heijastuvan järjestelmävaatimusten muutok- seen. Näin ollen yhteiskunnan jatkuva muuttuminen sysää painetta yhä enene- vissä määrin ohjelmistoja tuottavien organisaatioiden toimintaan. Yhteiskun- nassa jatkuvan muutoksen paine kuvaa, että tietojärjestelmät ovat luonteeltaan evolutiivisia. Toisien sanoen järjestelmiä tulee jatkuvasti muuntaa, jotta niiden kyky toimia ympäristössään säilyy. Järjestelmäevoluutio kuvaa piirteitä, joita ohjelmistoja kehittävien tahojen on huomioitava järjestelmien jatkuvan muun- tamisen takaamiseksi. Muutoksen rasitteista selvitäkseen ohjelmisto- organisaatiot etsivät jatkuvasti tehokkaampia toimintamalleja. Tätä kuvaa muun muassa ketterien ohjelmistokehitysmallien yleistyminen ja suosio 2000- luvun alkupuolella. Viimeisten vuosien aikana ohjelmistotuotannossa on ha- vaittu uusi trendi, DevOps. DevOps toimintamallin lupauksena on virtaviivais- taa ja nopeuttaa tietojärjestelmien kehittämiseen, julkaisuun ja operointiin liit- tyviä toimia. Tieteellinen ja teollinen yhteiskunta ovat kuitenkin vielä kaukana ymmärtääkseen DevOps toiminnan vaikutuksia järjestelmäevoluution hallin- nan näkökulmasta.