An album overshadowed by its predecessor : investigating six album reviews on Queen’s A Day At The Races - Savolainen, Johanna (2018)
Musiikki on taiteenlaji, joka tarjoaa jotakin lähes jokaiselle. Musiikki on usein läsnä jokapäiväisessä elämässämme ja musiikin kuuntelu onkin suosittu vapaa-ajan harrastus. Moni löytää oman suosikkityylilajinsa nuoruudessaan, mutta musiikkimaku voi myös kehittyä myöhemmin aikuisuudessa. Oman lempimusiikin kuuntelun tiedetään muun muassa aktivoivan aivojen mielihyväkeskusta ja parantavan mielialaa. Kaikki eivät kuitenkaan pidä samanlaisesta musiikista ja musiikki onkin taiteenlaji, joka jakaa vahvasti mielipiteitä. Jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseensä ja usein onkin täysin tarpeetonta kiistellä eri musiikkityylilajien paremmuudesta tai yrittää vaikuttaa muiden musiikkimakuun. Ihmisillä, jotka arvioivat musiikkia työkseen, on kuitenkin enemmän tietämystä aiheesta, ja heitä pidetään eräänlaisina mielipidejohtajina siinä mitä tulee ”hyvään” musiikkimakuun. Musiikkia on arvioitu vuosisatojen ajan ja populaarimusiikin kritisointi on tähän nähden suhteellisen uusi ilmiö. Tässä tutkimuksessa tarkastelen kuutta ammattikriitikon kirjoittamaa levyarviota Queenin A Day At The Races- levystä ja tutkin, minkälaisia usein toistuvia teemoja arvioista löytyy. Aineisto analysoitiin hyödyntäen aineistolähtöistä sisällönanalyysiä. Löysin arvioista kaiken kaikkiaan neljä eri teemaa, jotka ovat 1) vertaukset bändin aikaisempaan albumiin, (2) vertaukset muihin bändeihin tai artisteihin, (3) kappaleiden saama huomio ja (4) samankaltaisuudet ja eroavaisuudet siinä, kuinka tiettyjä kappaleita kuvataan. Queen on yksi populaarimusiikin menestyneimpiä yhtyeitä ja joidenkin arvioiden mukaan heidän levyjään on myyty maailmanlaajuisesti jopa kolmesataa miljoonaa kappaletta. Suuresta suosiostaan huolimatta Queenia on tutkittu akateemisesti suhteellisen vähän. A Day At The Races on yhtyeen viides levy, joka julkaistiin vuoden 1976 lopussa. Levyä pidetään eräänlaisena jatko-osana edeltäjälleen, vuoden 1975 A Night At The Opera:lle, joka sai osakseen ylistystä kriitikoilta. A Day At The Races jääkin usein edeltäjänsä varjoon, ja olen kiinnostunut ottamaan selvää siitä, mitä kriitikot kirjoittavat kyseisestä levystä. Löytämäni neljä teemaa osoittivat, että arvioista löytyi runsaasti samankaltaisuuksia, vaikka ne ovat eri kriitikoiden kirjoittamia. Vertaukset yhtyeen vuotta vanhempaan levyyn olivat yleisiä, bändin musiikkia verrattiin lukuisiin muihin bändeihin ja artisteihin, muutama kappale jäi vähemmälle huomiolle ja tiettyjä kappaleita kuvailtiin hyvin samankaltaisesti ja toisaalta taas toisiin kappaleisiin suhtauduttiin hyvin eri tavoin. Jatkossa voisi olla mielenkiintoista tutkia jonkin (legendaarisen aseman saaneen) yhtyeen tai artistin varhaisista ja uudemmista levyistä kirjoitettuja arvioita ja tarkastella, kuinka ne eroavat toisistaan.