Maakunnallisen ilmastostrategian tavoitteet, toteutuminen ja kehittäminen : case Keski-Suomi - Schwartz, Carita (2017)
Muuttuvan ilmastopolitiikan myötä syntyy uusia velvoitteita kansainvälisen, kansallisen, maakunnallisen ja kunnallisen tason ilmastopolitiikkaan. Tässä pro gradu -tutkielmassa selvitettiin uusimpiin voimassa oleviin ja tulossa oleviin ilmastosopimuksiin, strategioihin ja ohjeistuksiin maakunnallisen, ja erityisesti Keski-Suomen ilmastostrategian ja sen keinovalikoiman kehittämisen näkökulmasta. Lisäksi tarkasteltiin Keski-Suomen kasvihuonekaasupäästömäärien kehittymistä vuosista 2004 ja 2006 vuoteen 2014 sekä vuoden 2020 ennusteita. Tarkastelut tehtiin sektorikohtaisesti. Tarkasteltavina olivat energia-, liikenne-, maatalous- ja jätesektori. Tulosten mukaan Keski-Suomen kasvihuonekaasupäästökehitys vuoteen 2014 mennessä on ollut kaikilla sektoreilla laskusuuntainen ja ennusteiden perusteella Keski-Suomen vuodelle 2020 asettamat tavoitteet toteutuvat liikennesektoria lukuun ottamatta. Liikennesektorin tulos on jäämässä tavoitteesta 90 tuhatta CO2-ekvivalenttitonnia, joka vastaa 40 % tavoitelluista päästövähennyksistä. Keski-Suomen ilmastostrategian päästövähennyskeinot vastaavat edelleen hyvin ilmastopoliittisissa säännöksissä, strategioissa ja ohjeistuksissa esiintyviä kansainvälisen, EU- ja kansallisen tason keinoja. Keski-Suomen ilmastostrategian keinoihin voitaisiin lisätä enemmän konkreettisuutta. Tavoitteiden osalta tulisi keskittyä erityisesti energia- ja liikennesektorien päästöjen vähentämiseen, jotta ilmastostrategian avulla saavutettaisiin sekä maakunnan että ylempien ilmastopolitiikan tasojen tavoitteet.