Massadatan vaikutukset yritysten päätöksentekoon - Vartiainen, Emil (2017)
Teknologinen kehitys on mahdollistanut ympärillämme suurella nopeudella syntyvän, monimuotoisien ja määrällisesti valtavan massadatan keräämisen ja hyödyntämisen. Yritykset eivät kuitenkaan pysty hyödyntämään kaikkea käytettävissä olevaa dataa. Tässä kirjallisuuskatsauksena toteutetussa tutkielmassa tarkasteltiin massadatan käyttöä yritysten päätöksenteon näkökulmasta. Tarkoituksena oli tarkastella massadatan vaikutuksia yritysten päätöksentekoon. Lisäksi käsiteltiin massadata-analytiikkaa, sekä massadatan tuomia mahdollisuuksia ja haasteita yrityksille yleisellä tasolla. Tutkielmassa käytettiin vertaisarvioituja tieteellisiä artikkeleita, jotka ovat pääosin kirjoitettu 2010-luvulla. Tutkielman keskeisimpänä tuloksena havaittiin, että massadatalla on useita vaikutuksia yritysten päätöksentekoon. Massadatan avulla tehdyt päätökset nähtiin paremmiksi päätöksiksi, kuin perinteisin menetelmin tehdyt. Eniten hyötyjä syntyy, kun massadatan avulla automatisoidaan usein toistuvia päätöksiä. Massadatan käyttö päätöksentekovaiheessa edellyttää yrityksen johdon tukea ja datan käyttöön perustuvaa yrityskulttuuria. Tuloksista voidaan päätellä, että yritysten kannattaa käyttää dataa mahdollisimman paljon päätöksentekonsa tukena ja lisäksi muovata yrityskulttuuria dataohjautuvampaan suuntaan.