The effects of user interface type on player immersion in first-person shooter games - Lehmusjoki, Joonas (2017)
Videopelien vaikutuksia pelaajien käyttäytymiseen on tutkittu laajasti, kuten myös niitä tekijöitä jotka vaikuttavat pelaajien tyytyväisyyteen ja kiinnostukseen videopelejä kohtaan. Tästä huolimatta on puutetta julkisesti saatavilla olevasta empiirisestä tutkimuksesta, joka keskittyisi käyttöliittymän vaikutukseen pelaajan kokemaan immersioon pelin aikana sekä siihen, mikä käyttöliittymissä vaikuttaa immersion kokemuksen syntymiseen. Käyttöliittymät ensimmäisen persoonan kuvakulmasta olevissa videopeleissä voidaan jakaa kahteen eri tyyppiin, diegeettisiin ja epädiegeettisiin käyttöliittymiin. Nämä kaksi eri käyttöliittymätyyppiä saattavat vaikuttaa pelaajan kokemukseen eri tavoin. Parempi ymmärrys siitä, kuinka eri tyyppiset käyttöliittymät ensimmäisen persoonan videopeleissä tukevat nautittavaa ja optimaalista pelikokemusta olisi hyödyllistä käyttöliittymien ja käyttäjäkokemuksen tutkijoille, kuten myös videopelien kehittäjille. Tämä tutkielma keskittyy suosittuun ensimmäisen persoonan ammuntapeligenreen, käyttäen monimenetelmätutkimusta ja A/B-testausta selvittääkseen kuinka diegeettiset ja epädiegeettiset käyttöliittymät vaikuttavat immersion kokemukseen. Tutkimuksen tulokset näyttävät, että diegeettiset käyttöliittymät lisäävät pelin haastavuutta, ja että kokeneet pelaajat suosivat diegeettisiä käyttöliittymiä jossain määrin noviiseja enemmän. Luotettavaa tai voimakasta todistusaineistoa siitä, että käyttöliittymätyyppi vaikuttaisi pelaajan immersioon ei kuitenkaan löytynyt. Tällä tutkielmalla saattaa olla vaikutusta tapoihin, jolla pelien käyttöliittymiä suunnitellaan parhaalla mahdollisella tavalla eri tasoisille pelaajille, kuten ensikertalaisille tai vuosia pelanneille, sekä tutkijoille jotka keskittyvät videopelien käyttöliittymiin ja pelien kehittäjille.