Kognitiivisten teknologioiden hyödyntäminen mielenterveyden häiriöiden havaitsemisessa sosiaalisessa mediassa - Heikkilä, Arttu (2017)
Mielenterveyden häiriöiden määrä ja taloudellinen taakka on kasvanut viimeisten vuosikymmenien aikana merkittävästi. Maailmanlaajuisesti masennuksesta kärsii yli 300 miljoonaa ihmistä, ja mielenterveyden häiriöiden kustannukset ovat maailmanlaajuisesti noin 2,5 biljoonaa USA:n dollaria. Sekä määrää että kustannuksia voidaan vähentää ennakoivilla toimenpiteillä. Ihmisille ei ole tyypillistä kiinnittää merkittävää huomiota mielenterveyteensä normaalin terveyden tavalla. Siksi on tärkeä havaita ja rohkaista ihmisiä kliinisiin tutkimuksiin hyvissä ajoin, ennen kuin ongelma etenee pidemmälle. Tässä kirjallisuuskatsauksessa kartoitin sitä, miten sosiaalista mediaa voidaan käyttää ennakoivana alustana. Tämä suoritetaan usein tekoälyteknologioita hyödyntäen analysoimalla ihmisten tekemiä julkaisuja, ja niistä mahdollisia merkkejä tai oireita löytämällä. Aikaisemmissa tutkimuksissa on päästy merkittäviin tuloksiin analysoimalla sosiaalisesta mediasta haettua teksti- tai kuvadataa, tai analysoimalla muuta toimintaa sosiaalisissa verkostoissa. Tämä tapahtuu usein yhdistämällä useita eri muuttujia, liittyen tehtyihin julkaisuihin. Näitä muuttujia ovat esimerkiksi kielen käyttö, julkaisujen tiheys ja ajankohta, saadut kommentit tai julkaistujen kuvien eri ominaisuudet. Tekoälyteknologioita hyödyntäen ihmisten tekemistä julkaisuista voidaan päätellä merkittävän tarkasti, kärsiikö henkilö potentiaalisesti piilevästä mielenterveyden häiriöstä, tai onko hän tulevaisuudessa potentiaalinen uhri mielenterveysongelmille. Tämän kaltaisia analyysin tuloksia voi hyödyntää monella tavalla ohjaamaan ja rohkaisemaan käyttäjää kliinisiin tutkimuksiin.