Kulttuurin vaikutus teknologian omaksumiseen - Makkonen, Lassi (2018)
Teknologian omaksuminen on nykyajan ihmiselle jokapäiväistä. Teknologian omaksumiselle on kehitetty useita eri malleja, joiden joukkoon kuuluvat myös TAM- ja UTAUT-mallit. Teknologioiden omaksuminen ei kuitenkaan tapahdu samalla tavalla ympäri maailmaa. Tähän vaikuttavana tekijänä voidaan pitää eri maiden kansallista kulttuuria. Tämän kandidaatin tutkielman tarkoitus oli etsiä kirjallisuuskatsauksen avulla, kuinka kansallinen kulttuuri vaikuttaa teknologian omaksumiseen. Tutkielman tutkimuskysymys oli: ”Kuinka kansallinen kulttuuri vaikuttaa teknologian omaksumiseen?”. Kysymykseen pyrittiin vastaamaan kirjallisuuslähteiden avulla, joiden tutkimuksessa oli käytetty edellä mainittuja TAM ja UTAUT -malleja. Tutkielman lähdekirjallisuutta tutkimalla saatiin selville, että kulttuurilla on vaikutusta teknologian omaksumiseen. Erilaiset eroavaisuudet Hofsteden mallin ulottuvuuksien mukaan aiheuttavat eroa siinä, miten tietyt kansalliset kulttuurit omaksuvat teknologiaa. Vaikutuksien syitä on kulttuurien erilaiset valtaetäisyydet, eroavaisuudet epävarmuuden välttämisessä sekä yksilökeskeisyydessä. Erot ulottuvuuksissa aiheuttavat esimerkiksi eroavaisuuksia siinä, kuinka paljon ihmiset ottavat mallia muusta ympäristöstä ja käyttäjistä, kuinka paljon auktoriteettinen esimerkki vaikuttaa omaksumiseen sekä uskalluksen omaksua uutta teknologiaa. Tutkielmassa ei oteta kantaa, kuinka eri organisaatioiden sisäinen kulttuuri vaikuttaa teknologioiden omaksumiseen, vaan tutkielmassa on keskitytty ainoastaan kansallisen kulttuurin vaikutukseen. Organisaation sisäisen kulttuurin on myös katsottu vaikuttavan omaksumiseen, mikä on jatkotutkimuksien kannalta mielenkiintoinen seikka. Jatkotutkimuksissa mielenkiintoisena aiheena voisi olla erilaiset monikulttuuriset organisaatiot, joissa työntekijöitä on monista eri maista, jolloin voitaisiin tutkia, kuinka organisaatiokulttuuri vaikuttaa suhteessa kansalliseen kulttuuriin.