Positiivisen affektin yhteys pitkäikäisyyteen - Sipola, Kirsi (2017)
Sipola, K. 2017. Positiivisen affektin yhteys pitkäikäisyyteen. Liikuntatieteellinen tiedekunta, Jyväskylän yliopisto, Gerontologian ja kansanterveystieteen pro gradu-tutkielma, 34s. Pitkän iän salaisuus on kiehtonut ihmisiä läpi ihmiskunnan historian. Tutkimusten mukaan positiiviset tunteet alentavat riskiä sekä toiminnanvajavuuksille, että fyysiselle sairastavuudelle. Positiivisilla tunteilla on havaittu yhteys myös pitkäikäisyyteen. Affekti kuvaa henkilön taipumusta kokea erilaisia tunteita. Positiivinen affekti sisältää esimerkiksi aktiivisuuden, iloisuuden, innokkuuden ja eloisuuden tunteita. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, onko positiivisella affektilla yhteyttä pitkäikäisyyteen. Lisäksi tutkittiin selittävätkö yksinasuminen, siviilisääty, koettu terveys, koettu taloudellinen tilanne, koulutustaso tai masennusoireiden määrä mahdollista positiivisen affektin ja pitkäikäisyyden yhteyttä. Tutkimusaineistona oli Ikivihreät –projektin keräämää haastatteluaineistoa 75-vuotiailta jyväskyläläisiltä (N= 355) sekä haastatteluun osallistuneiden rekisteritietoja 10.12.2015 asti. Aineisto jaettiin kahteen ryhmään: vähintään 90-vuotiaaksi eläneisiin ja alle 90-vuotiaana kuolleisiin. Positiivisen affektin summapistemäärä laskettiin CES-D- mittarin positiivista affektia mittaavasta osiosta. Aineistoa analysoitiin Spearmanin korrelaatiokertoimen ja binäärisen logistisen regressioanalyysin avulla. Tutkittavista vähintään 90-vuotiaaksi eli 26%, joista naisia oli 79%. Tutkimuksen mukaan positiivisella affektilla ei ole yhteyttä pitkäikäisyyteen. Yhteyttä ei todettu, vaikka tulokset vakioitiin sukupuolella, koetulla terveydellä ja koetulla taloudellisella tilanteella. Sen sijaan naissukupuoli (OR 2.43, 95% LV 1.38-4.29), epätavallisen hyvä tai hyvä koettu terveys (OR 2.47, 95% LV 1.47-4.17) ja hyvä tai tyydyttävä koettu taloudellinen tilanne (OR 2.94, 95% LV .98-8.88) lisäsivät todennäköisyyttä elää vähintään 90-vuotiaaksi.