Foldameerien isäntä-vieraskemia - Happonen, Lauri (2017)
Tutkielman kirjallisessa osassa tarkastellaan foldameerejä isäntä-vieraskemian näkökulmasta. Foldameerit voivat sitoa rakenteeseensa erilaisia vierasmolekyylejä, jolloin muodostuu isäntä-vieraskomplekseja. Kirjallisuudesta valittiin tarkasteluun mielenkiintoisimpia anioneja, kationeja ja neutraaleja vierasmolekyylejä sitovia foldameereja ja perehdyttiin niiden vuorovaikutuksiin. Lisäksi tarkasteltiin vierasmolekyylin sitoutumisen aikaansaamia muutoksia foldameerien konformaatiossa. Kokeellisen osan tarkoituksena oli syntetisoida pitkä, 11 aromaattista rengasta sisältävä aryyliamidifoldameeri käyttäen hyväksi pääasiassa peptidikytkentäreaktioita. Koska synteesi osoittautui erittäin haasteelliseksi, pyrittiin selvittämään erilaisilla testireaktiolla ne tekijät, jotka estävät synteesin etenemisen. Koska foldameerin synteesi valitulla synteesireitillä ei onnistunut, niin synteesissä käytetty dihappo muutettiin orto-isomeerista meta-isomeeriksi, jolloin pystyttiin valmistamaan välituote, josta on mahdollista valmistaa pidempiketjuisia foldameereja. Kirjallisen osuuden aineisto haettiin käyttämällä pääasiassa Google Scholar- ja Scifinder - hakukoneita. Hakusanoina käytettiin muun muassa foldamers, anion binding foldamers, cation binding foldamers, host-guest chemistry ja host-guest chemistry of foldamers. Molekyylit on numeroitu esiintymisjärjestyksessä 1-55 ja numerointi alkaa teknisistä syistä alusta kokeelliseen osaan siirryttäessä.