Projektinhallinnan tukeminen ja kehittäminen asiantuntijaorganisaatiossa - Rouhiainen, Heidi (2017)
Nykypäivän moniulotteisemmat ja hajanaiset projektikokonaisuudet vaativat projekteilta ja projektinhallinnalta yhä enemmän. Pärjätäkseen kilpailukykyise- nä yritysten tulee pyrkiä vähentämään projektiin käytettyjä resursseja. Tämä mahdollistaa yritykselle nopeamman tuotteiden myynnin sekä kilpailijoihin nähden kustannustehokkaamman hinnoittelun. Tämä asettaa vaatimuksia myös projektinhallintajärjestelmälle ja sen tarjoamalle tuelle, jotta projektit oli- sivat liiketoiminnallisesti kannattavia ja projekteissa saavutettaisiin niille asete- tut tavoitteet. Tässä pro gradu –tutkielmassa tutkitaan mistä osa-alueista pro- jektinhallinnan tuki muodostuu ja mitkä ovat näiden osa-alueiden kriittisiä me- nestystekijöitä ja haasteita. Lisäksi tutkimus tarkastelee projektinhallintajärjes- telmän tarjoamaa tukea eri projektinhallinnan osa-alueissa sekä mitä asioita tulee ottaa huomioon projektinhallinnan kehittämisessä. Tutkimuksen näkö- kulma on rajattu tarkastelemaan asiantuntijaorganisaatioita. Tutkimus toteutet- tiin kirjallisuuskatsauksena sekä kvalitatiivisena empiirisenä tutkimuksena teemahaastattelujen avulla. Teemahaastattelujen runko muodostui kirjallisuus- katsauksen pohjalta tunnistetuista teemoista, joiden kautta haastateltavat saivat lähestyä aiheita omien kokemuksiensa ja näkemyksiensä pohjalta. Tuloksissa nousi esiin, että projektinhallinnan tukea voidaan lähestyä projektinhallinnan tuen, viestinnän ja yhteistyön tuen, prosessien hallinnan ja tietämyksen hallin- nan tuen näkökulmasta. Näiden osa-alueiden kriittisinä menestystekijöinä näh- tiin muun muassa avoin viestintäkulttuuri, johdon ja ohjausryhmän tuki, pro- jektin onnistunut hallinta ja johtaminen, projektitiimin kompetenssi, prosessit, työkalut ja ilmapiiriin vaikuttavat tekijät. Haasteina puolestaan nousivat esille muun muassa projektitiimin sitoutuminen, hajanaiset järjestelmät, projektitii- min osaamisen taso ja epäselvät toimintamallit ja prosessit. Projektinhallintajär- jestelmän tarjoaman tuen näkökulmasta tärkeänä nähtiin muun muassa järjes- telmän tuki eri vaiheissa projektien statuksen, resurssien, kulujen, riskien ja riippuvuuksien hallintaan. Näiden lisäksi järjestelmältä odotetaan tukea resur- sointiin, laadun varmistukseen ja toiminnan tehostamiseen. Projektinhallinnan kehittämisen osalta olennaisena esiin nousi järjestelmien käytön jalkauttaminen, yhtenäisten toimintatapojen ja vastuiden määrittely, kokonaisnäkymän tarjoa- minen projekteihin sekä laadun ja kannattavuuden kehittäminen.