Luun morfogeneettisen proteiini 4:n kohdegeenien SKIL ja ID2 vaikutukset rintasyöpäsoluihin - Lappeteläinen, Johanna (2017)
Rintasyöpä on johtava naisten syöpäkuolemien aiheuttaja maailmanlaajuisesti. Luun morfogeneettiset proteiinit (BMP) ovat tranformoiva kasvutekijä beta- superperheeseen kuuluvia proteiineja. BMP:den tiedetään olevan osallisina monissa syöpätyypeissä. Rintasyövässä BMP4:llä on merkittäviä vaikutuksia solukasvuun, liikkuvuuteen ja levinnäisyyteen. Aiempien tutkimusten mukaan BMP4:n on havaittu laskevan solukasvua merkittävästi rintasyöpäsoluilla. Tämän tutkimuksen kohteena oli kaksi BMP4:n kohdegeeniä, ID2 (Inhibitor of DNA binding 2) ja SKIL eli SKI-like proto-onkogeeni. Hypoteesina oli selvittää johtuuko BMP4:n vaikutukset solukasvuun ID2- tai SKIL-geenistä. BT-474 ja T-47D rintasyöpäsoluja käsiteltiin ihmisen rekombinantti proteiini BMP4:lla tai pelkällä kuljettimella ( BMP4:n liuoitusneste). ID2 ja SKIL hiljennettiin RNA häirinnän avulla käyttäen geeneihin kohdennettuja siRNAa: siSKIL, siID2 ja kontrollina lusiferaasigeenin hiljentävä siLUC. Hiljentämisen vaikutuksia solukasvuun määritettiin solulaskuin kahdessa aikapisteessä. Geenien hiljentyminen varmistettiin RT-qPCR:llä. BMP4 laski solukasvua BT-474 ja T-47D soluilla merkittävästi. BMP4:n vaikutukset olivat yhteneväiset ryhmän aiempien tutkimusten kanssa. Solulaskujen perusteella geenien hiljentämisellä ei ollut vaikutusta solukasvuun. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää ovatko kyseiset geenit osallisena BMP4:n aiheuttamaan solukasvun alenemiseen. Tulokset osoittivat etteivät ID2 tai SKIL ainakaan yksistään ole vastuussa BMP4:n vaikutuksista solukasvuun.