Sähköpostin välityksellä tehtävä tietojenkalastelu - Koistinen, Juho (2017)
Tämä kirjallisuuskatsauksena tehty kandidaatintutkielma tarkastelee tietojenkalastelua esittelemällä sähköpostin välityksellä tapahtuvan tietojenkalastelun keinoja, suojautumistapoja ja syitä sille miksi se onnistuu. Tietojenkalastelua tapahtuu koko ajan maailmanlaajuisesti ja sen uhriksi voi joutua lähes kuka tahansa. Tietojenkalastelu aiheuttaa vuosittain mittavia taloudellisia vahinkoja sekä yksityisille ihmisille, että organisaatioille. Sähköposti on ollut yleisesti eniten käytetty alusta, jolla lähetetään tietojenkalasteluviestejä, ja vaikka teknologian kehittyessä tulee koko ajan uusia tapoja ja mahdollisuuksia lähettää tietojenkalasteluviestejä, niin sähköpostin välityksellä niitä lähetetään yhä edelleen valtavia määrä. Tutkielmassa esitellään neljä yleistä keinoa, joiden avulla tietojenkalastelua toteutetaan sähköpostin välityksellä: kohdennettu tietojenkalastelu, nigerialaiskirjeet, kloonaustietojenkalastelu ja haittaohjelmiin perustuva tietojenkalastelu. Nämä kaikki tietojenkalastelutavat ovat tehokkaita oikein toteutettuna ja siksi on tärkeää osata suojautua niiltä. Kaksi tärkeintä tapaa suojautua sähköpostin välityksellä tehtävältä tietojenkalastelulta ovat teknologiset ratkaisut ja koulutus. Teknologisia ratkaisuja on olemassa monia erilaisia ja yhdistä-mällä nämä teknologiset ratkaisut tietojenkalastelun vastaisen koulutuksen kanssa saadaan paras mahdollinen suoja tietojenkalastelua vastaan. Täydellistä suojaa tietojenkalastelua kohtaan on kuitenkin lähes mahdotonta saavuttaa. Tietojenkalastelijat pyrkivät ymmärtämään ihmisiä ja vaikuttamaan heidän ajattelu- ja toimintatapoihinsa, saadakseen ihmiset luottamaan itseensä ja luovut-tamaan tietojaan ajattelematta asiaa loppuun asti. Myös ihmisten henkilökoh-taiset tekijät kuten ikä, sukupuoli, kulttuuri ja aikaisemmat kokemukset voivat vaikuttaa tietojenkalastelun onnistumiseen.