Ulkomaalaisten tutkinto-opiskelijoiden liikkumiskäyttäytyminen - Kuusela, Niko (2017)
Kuusela, N. 2017. Ulkomaalaisten tutkinto-opiskelijoiden liikkumiskäyttäytyminen. Liikuntatieteellinen tiedekunta, Jyväskylän yliopisto. Liikuntapedagogiikan pro gradu – tutkielma, 78s., 4 liitettä. Ulkomaalaisten tutkinto-opiskelijoiden määrä Suomessa on kasvanut viime vuosina merkittävästi. Heidän kokemuksiaan Suomessa opiskellessaan on tutkittu, mutta hyvin vähän liikunnan näkökulmasta. Tämän tutkielman tarkoituksena oli kartoittaa Suomessa opiskelevien tutkintoopiskelijoiden liikkumiskäyttäytymisen merkitsevyyttä ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Tutkimuksen tavoitteena on myös tuoda esiin, mitä mahdollisuuksia liikunta voisi tarjota tuleville ulkomaalaisille tutkinto-opiskelijoille. Tutkimuksen kohdejoukko koostui Kajaanin Ammattikorkeakoulun (KAMK) ja Jyväskylän Ammattikorkeakoulun (JAMK) opiskelijoista. Kajaanista opiskelijoita oli International Business ja Sports and Leisure Management linjoilta. Jyväskylästä opiskelijat olivat International Business ja Nursing linjoilta. Vastaajia oli yhteensä 161, joista 22 vastasi kyselyyn vastausprosentin ollessa 13,6. Vastaajista puolet oli miehiä ja puolet naisia. Kyselyn lisäksi tehtiin haastattelu, johon valittiin 22 kyselyyn vastanneista viisi haastateltavaa. Ulkomaalaiset tutkinto-opiskelijat näkevät liikkumisen vähintään kohtuullisen merkittävän tekijänä heidän elämissään. Keskeisimmät syyt liikkumisen merkitykselle ovat terveyden ylläpitäminen, pysyy paremmin kunnossa ja tuntuu yleisesti paremmalle, kun liikkuu. Liikkumiseen yleisimmiksi vaikuttaviksi tekijöiksi mainittiin terveyden edistäminen, liikkumisesta tulee hyvä olo ja nautinnon saaminen liikkumisesta. Mieluisimpia liikkumispaikkoja ulkomaalaisille tutkinto-opiskelijoille ovat kuntosali, liikuntahalli ja uimahalli. Liikkumiseen vaikuttaviin tekijöihin ja mieluisiin liikkumispaikkoihin vaikuttavat merkittävästi liikkumisympäristöjen olosuhteet. Keskeisinä johtopäätöksinä tutkimuksesta olivat, että liikkuminen nähdään ulkomaalaisten tutkintoopiskelijoiden mukaan merkittävänä osana heidän elämiään. Liikkumisympäristön välineiden määrä, niiden laatu ja ihmisten toiminta nousivat useista vastauksista esille. Ulkomaalaisten tutkinto-opiskelijoiden viihtyvyyttä kokonaisuudessaan Suomessa opiskellessaan voidaan edistää liikunnan avulla. Liikunta tarjoaa erilaisia mahdollisuuksia heille muun muassa verkostoitua, ylläpitää ja edistää omaa terveyttään sekä saada rytmiä omiin elämiinsä. Tämän tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää esimerkiksi osana korkeakoulujen opiskelijoiden ohjausjärjestelmää. Jatkotutkimusehdotuksena voisi olla tutkimus, jonka tietojen pohjalta toteutetaan heille mieluisaa liikunnallista toimintaa.