Saako valita? : vammaisen valinnat sosiaalityön käytäntönä - Kivimäki, Minna (2017)
Sosiaalihuollon valinnanvapaudesta on vain vähän tutkittua tietoa, lähinnä henkilökohtaiseen budjettiin ja palvelusetelimalliin liittyen. Tutkimukseni kohteena on vammaissosiaalityön asiantuntijuus ja vammaisen henkilön valinnanvapaus. Tutkimukseni tuottaa tietoa vammaissosiaalityön käytänteistä, vammaisen mahdollisuudesta tehdä elämässään valintoja sekä sosiaalityöntekijän roolista vammaisen henkilön valinnanvapauden tukijana ja mahdollistajana. Tutkimustehtävänäni on selvittää sosiaalityöntekijän asiantuntijuutta vammaissosiaalityössä ja vammaisen itsemääräämisoikeuden sekä valinnanvapauden toteutumista vammaispalvelujen käytännössä sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapausuudistus huomioon ottaen. Tutkimukseni keskeisiä käsitteitä ovat vammaisuus, vammaissosiaalityöntekijän asiantuntijuus sekä vammaisen itsemääräämisoikeus ja valinnanvapaus.