Intuitio luovassa prosessissa : fenomenologinen tutkimus improvisaatioammattilaisten kokemuksista - Petäjä, Julia (2017)
Intuition merkityksen osana ihmisen tiedonkäsittelyä on todettu kasvavan silloin, kun kyseessä on kognitiivisesti monimutkainen prosessi ja pyrkimyksenä on tuottaa uutta informaatiota esimerkiksi taiteellisen luomisen kautta, eikä vain summata olemassa olevaa tietoa. Intuitio on todettu ylivertaiseksi tiedontuottajaksi tilanteissa, joissa tietoa on liian vähän tai liikaa. Tiedostamattoman mielen puolella operoivaa intuitiota on tutkittu pitkään, mutta harvemmin musiikintutkimuksen kentässä. Tutkielma käsittelee ihmisen ajattelun prosessia, intuition määritelmää, toimintamallia ja havainnointia sekä luoviin prosesseihin, erityisesti improvisaatioon liittyviä ilmiöitä.