Aerobisen ja anaerobisen kynnyksen määrittäminen laskennallisesti juoksumattotestidatasta - Niinimäki, Esko (2017)
Kunto- ja urheilutestauksessa halutaan usein selvittää henkilön aerobinen ja anaerobinen kynnys. Kynnykset voidaan jakaa määrityksessä käytettyjen muuttujien mukaan ventilaatio- ja laktaattikynnyksiin. Kynnykset ilmiönä ovat kiistanalaisia ja haasteellisia. Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin kirjallisuudesta löytyviä aerobisen ja anaerobisen kynnyksen määritysmenetelmiä ja niiden soveltuvuutta suomalaiseen kuntotestausprotokollaan. Tutkimuksessa testattiin 12 kynnysmääritysmenetelmää, joista yksi oli kirjallisuudesta löytynyt, kahdeksan oli löytyneistä jatkokehitettyjä ja kolme uusia menetelmiä. Parhaat menetelmät saivat parempia tuloksia kuin kirjallisuudesta löytyneet tulokset.