Nicolas Sarkozy et Manuel Valls selon Le Monde : étude sur la subjectivité des adjectifs relatifs aux deux hommes politiques dans un corpus d'articles portant sur l'affaire d'expulsion des Roms - Luoma-aho, Anna-Leena (2017)
Tämä tutkimus selvittää, miten kahta ranskalaista poliitikkoa, Nicolas Sarkozya ja Manuel Vallsia, kuvataan Le Monde -lehdessä romanien karkotuspolitiikan yhteydessä. Korpus koostuu 39 artikkelista, jotka käsittelevät Nicolas Sarkozyn vuonna 2010 ja Manuel Vallsin vuosina 2012 - 2013 ajamaa romanien karkotuspolitiikkaa Ranskassa. Niistä analysoitiin poliitikkoihin liitetyt kvalitatiiviset adjektiivit. Sarkozya määrittäviä adjektiiveja oli 72 (98 esiintymää) ja Vallsia määrittäviä 69 (92 esiintymää). Adjektiivit jaoteltiin ranskalaisen kielitieteilijän Catherine Kerbrat-Orecchionin laatiman subjektiivisuusteorian mukaisesti viiteen eri kategoriaan: 1) objektiiviset adjektiivit 2) subjektiiviset ei-aksiologiset (arvioivat, mutta ei-arvottavat) adjektiivit 3) subjektiiviset aksiologiset (arvioivat ja myönteisesti tai kielteisesti arvottavat) adjektiivit 4) subjektiiviset affektiiviset eli tunteisiin vetoavat adjektiivit 5) subjektiiviset aksiologis-affektiiviset eli adjektiivit, jotka samanaikaisesti sekä arvottavat että vetoavat tunteisiin.