Päivystysalueen työntekijöiden asiantuntijuus ja moniammatillinen yhteistyö - Markkanen, Sannamari (2017)
Tämä tutkimus kuvaa millaista on päivystysalueen työntekijöiden asiantuntijuus, millaisia asioita siihen sisältyy ja mitä ilmiöitä siihen liittyy. Asiantuntijuuden tutkiminen ja ymmärtäminen on tärkeää, koska sen avulla voidaan kehittää työssä oppimista ja työprosesseja tukemaan asiantuntijuuden täyttä hyödyntämistä. Tässä tutkimuksessa asiantuntijuuden sisältöjä on tarkasteltu Tynjälän (2007) asiantuntijuuden osa-alueiden mukaan tehden jako käsitteelliseen tietoon, kokemukselliseen tietoon, toiminnan säätelyä koskevaan tietoon ja sosiokulttuuriseen tietoon. Tutkimus on toteutettu Keski-Suomen sairaanhoitopiirin päivystysalueen lääkärien, sairaanhoitajien, sihteerien ja hallinnon edustajien työyhteisön kehittämistoimenpiteen keskusteluja analysoimalla laadullisen sisällönanalyysin keinoin. Keskustelut on käyty pienryhmissä ensin ammattiryhmittäin ja sen jälkeen keskustelua on jatkettu moniammatillisissa ryhmissä. Tutkimuksen tuloksissa päivystysalueen työntekijöiden asiantuntijuudessa korostuivat toiminnan säätelyyn liittyvä tieto sekä sosiokulttuurinen tieto, käsitteellisen tiedon ja kokemuksellisen tiedon jäädessä vähemmälle huomiolle. Kaikissa asiantuntijuuden osa-alueissa näkyi tarve yhteiselle tiedolle, jotta moniammatillinen yhteistyö olisi sujuvaa. Toiminnan säätelyä koskevaan tietoon kuului vastuu omasta työstä, työtehtäviin sitoutuminen, potilaan empaattinen kohtelu sekä myönteinen asenne yhteistyötä kohtaan. Sosiokulttuurinen tieto näkyi toimintakulttuurin sekä tilojen ja tietojärjestelmien kuvauksena. Toimintakulttuuri, tiedon kulku sekä toimivat tilat ja tietojärjestelmät ovat tärkeä osa moniammatillisen yhteistyön sujuvuutta sekä asiantuntijuuden täyden potentiaalin hyödyntämistä. Tämä tutkimus osoitti yhteisöllisen asiantuntijuuden edellytyksiä ja merkitystä päivystysalueen työssä. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää asiantuntijuuden ja moniammatillisen yhteistyön kehittämisessä.