Orkesterimuusikoiden työhyvinvointi Suomessa - Sihvonen, Liisa (2017)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää orkesteritoimijoiden näkemyksiä työhyvinvoinnista ja tutkia eri orkestereiden käytänteitä työperäisten vammojen ennaltaehkäisemiseksi. Vastaavaa tutkimusta ei Suomessa ole vielä tehty. Tutkimus toteutettiin puolistrukturoidulla teemahaastattelulla. Haastateltavina oli 16 orkesteritoimijaa 6 eri sinfoniaorkesterista Suomessa. Orkesterit edustivat suuria ja keskisuuria orkestereita. Haastatelluista 5 oli intendenttejä ja loput 11 mm. työsuojeluvaltuutettuja ja luottamusmiehiä. Haastattelut litteroitiin ja analysoitiin Atlas.ti -ohjelmaa ja tekstinkäsittelyohjelmaa apuna käyttäen, ja analyysitapana oli aineistolähtöinen sisällönanalyysi. Tutkimusote oli fenomenografinen. Muusikon työhyvinvointi koetaan tutkimuksen perusteella hyvin tärkeäksi ja ajankohtaiseksi asiaksi. Vastauksissa nousi yllättävän vahvasti esille henkisen hyvinvoinnin tärkeys, vaikka tätä ei erikseen kysytty haastatteluissa. Työhyvinvoinnin kokonaisvaltaisuus oli yksi merkittävä teema vastauksissa. Kolmantena tärkeänä asiana esiin nousi hyvän esimiestyöskentelyn merkitys. Ennaltaehkäisevän toiminnan aloittaminen jo musiikkiopistoasteella olisi tarpeen, jotta myöhemmin voitaisiin välttyä soittamisesta aiheutuvilta vammoilta. Viimeistään ammattikoulutusasteella tulisi olla vuosittaiset soittoasennon ja -ergonomian tarkistukset oman soitonopettajan ja asiaan perehtyneen fysioterapeutin kanssa.