Esteettinen metsä : näkökulmia ympäristöherkkyyteen ja sen merkitykseen metsäsuhteelle - Vaittinen, Asta (2017)
Tämän pro gradu- tutkielman tarkoituksena on selvittää mitä ympäristöherkkyys esteettisen ympäristökasvatuksen kontekstissa tarkoittaa ja mitä hyötyä siitä voi olla ihmisen metsäsuhteen rakentamiselle ja lujittamiselle. Tutkielman lähtökohtana on ollut huoli siitä, että yhä useamman suomalaisen luontosuhde tuntuu heikkenevän koko ajan, minkä seurauksena sekä ihmisten että luonnon hyvinvointi heikkenee. Suomessa metsä on yleisin ja helpoimmin saavutettava luontotyyppi, joten muodostamme luontosuhteemme useimmin juuri metsään.