Maahan muuttaneiden toimintamahdollisuuksiin liittyvät tekijät - Lehikoinen, Päivi (2017)
Suomeen muuttaa vuosittain kymmeniä tuhansia ihmisiä, joiden on vaikeaa päästä yhdenvertaisesti mukaan yhteiskuntaan. Tässä tutkielmassa tarkastelen maahan muuttaneiden sosiaalista osallisuutta Amartya Senin ja Martha C. Nussbaumin kehittämän toimintamahdollisuusteorian kautta. Tutkimustehtäväni on kartoittaa maahan muuttaneiden toimintamahdollisuuksiin liitty- viä tekijöitä kahdella pienehköllä paikkakunnalla. Erityisesti tarkastelen tekijöitä, jotka liittyvät peruspalveluiden muuntamiseen toimintamahdollisuuksiksi ja tekijöitä, jotka liittyvät työllistymiseen. Huomioin myös pienten, maaseutumaisten paikkakuntien erityispiirteitä. Aineisto koostuu kahdessa eri hankkeessa vuosina 2015 ja 2016–2017 tehdyistä neljästä yksilö- ja 11 ryhmähaastattelusta, joiden teemoina olivat eri työntekijöiden ja maahan muuttaneiden näkemykset palvelujen toimivuudesta ja työllistymiseen liittyvistä seikoista. Haastattelut on analysoitu sisällönanalyysillä.