"Festivaali joka rakentaa itse itsensä" : Yläkaupungin yö -festivaali ja sen organisaatio toimijaverkkona - Wuokko, Pauli (2017)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan jyväskyläläisen Yläkaupungin yö festivaalin organisaatiota toimijaverkkoteorian sekä tapahtumapohjaisen organisaatioteorian kautta. Tutkielman aineistona toimii vuoden 2016 Yläkaupungin yön organisointiin osallistuneiden henkilöiden haastattelut. Haastateltavat valikoitiin tarkoituksenhakuisella otannalla osallistuvan havainnoinnin yhteydessä. Tutkielman päämääränä oli tuottaa festivaaliorganisaatiosta sekä sen toiminnasta kuvaus siihen osallistuvien materiaalisten, inhimillisten sekä diskursiivis-sosiaalisten toimijoiden kautta. Haastatteluiden pohjalta muotoiltiin teemoiteltu narratiivi, joka kuvasi festivaalin organisaatioprosessia. Toimijaverkkoteoreettisessa puuttumisessa aineistosta tuotettiin esiin suuri määrä toimijoita, prosesseja sekä yhteistyöverkostoja, joiden aikaavaruudellista toteutumista jäsenneltiin tapahtumapohjaisen organisaatioteorian avulla. Tutkielman pohjalta festivaalin organisointia voi kuvata ”tapahtumaklusterivirraksi”, jonka toteutus on inhimillisten toimijoiden lisäksi riippuvainen aineellisesta ympäristöstä, yhteiskunnan eri sektorien välisestä vuorovaikutuksesta, vaihdantataloudesta sekä yhteisöllisellä tasolla jaetuista arvoista, normeista ja traditioista.