A hero on the sidelines : the role of a morally ambivalent supporting character in young adult fantasy series - Pulkkinen, Kaisa (2017)
Tässä maisterintutkielmassa tutkin moraalisesti ambivalenttia sankaria nuorten fantasialle ominaisena sivuhenkilötyyppinä. Tutkimuskohteena on kolme nuorille aikuisille suunnattua, modernin fantasian lajiin kuuluvaa kirjasarjaa: Christopher Paolinin Perillinen (2003-2011), Cassandra Claren Varjojen kaupungit (2007-2014) ja Rick Riordanin Olympoksen sankarit (2010-2014). Jokaisesta sarjasta tutkittavaksi on nostettu yksi moraalisesti ambivalenttia henkilöhahmotyyppiä edustava sivuhenkilö. Tutkimuskysymykseni ovat: Miten moraalisesti ambivalentteja sankareita kuvataan nuorten fantasiassa? Mitä funktioita heillä on sivuhenkilöinä ja miten he suhteutuvat keskeisempiin henkilöihin ja tarinan kaareen omissa kirjasarjoissaan? Teoreettiselta viitekehykseltään tutkimukseni nojaa fantasian lajitutkimukseen, henkilöhahmoteoriaan ja sankaruuden käsitteen tutkimukseen. Tarinan sankari – eli päähenkilö – on fantasian kontekstissa tuttu tutkimuksen aihe, mutta omassa työssäni keskityn siihen, millaista sankaruutta nämä tarinan kannalta marginaalisemmassa roolissa olevat henkilöhahmot osoittavat. Teen työssäni deskriptiivistä analyysiä, jossa nostan kirjasarjoista esille sivuhenkilöiden tarinan kaaren kannalta olennaisia vaiheita ja käännekohtia. Keskeiseen asemaan nousevat hahmojen positio sarjojen keskeistä konfliktia toteuttavien hyvien ja pahojen puolien välillä ja heidän muuttuvat motivaationsa, jotka johtavat heidät toimimaan (tai olemaan toimimatta) tietyn puolen hyväksi. Löytöni osoittavat, että sivuhenkilön asemasta huolimatta näistä hahmoista muodostuu monitahoinen ja ”pyöreä” henkilökuva, ja että mustavalkoiseksi hyvän ja pahan väliseksi kamppailuksi luonnehdittavassa nuorten fantasiassa esiintyy myös moraalisen harmaan alueen sävyjen kuvaamista.