Sosiaali- ja terveyspalveluiden henkilöstön osaaminen mobiiliteknologioiden hyödyntämisessä asiakastyössä - Leikas, Leena (2017)
Teknologian kehittyminen näkyy myös sosiaali- ja terveyspalveluissa, minkä takia sosiaali- ja terveyspalveluiden henkilöstöltä vaaditaan osaamisen kehittämistä. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää sosiaali- ja terveyspalveluiden henkilöstön osaamista mobiiliteknologioiden hyödyntämisessä asiakastyössä sekä minkälaisia esteitä siihen liittyy. Tutkimus toteutettiin osana Jyväskylän yliopiston ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun yhteistä Minä ensin! Mobiiliteknologia sote-työntekijän työhyvinvoinnin ja asiakkaan itseohjautuvuuden tukemisessa -hanketta. Aineisto kerättiin hankkeen alku-, väli- ja loppukyselystä sekä Ekoutsi-sovelluksella toteutetuista mobiilikysymyksistä. Aineistoja analysoitiin sekä määrällisesti että laadullisesti. Tulokset osoittivat, että suurimmalla osalla sote-henkilöstöstä löytyy osaamista mobiiliteknologioiden hyödyntämiseen, mutta pieni osa kokee mobiiliteknologiat vieraiksi ja hankaliksi. Eri-ikäisten välillä ei löydetty eroja osaamisessa ja asenteessa mobiiliteknologioiden hyödyntämisessä asiakastyössä. Vaikka henkilöstön asenne oli melko myönteinen mobiiliteknologiaa kohtaan, koettiin sen käytössä olevan kuitenkin monia erilaisia esteitä. Suurimpana esteenä koettiin eri asiakasryhmät ja henkilöstö koki tarvitsevansa lisää ohjausta ja tukea. Tutkielman perusteella voi päätellä, että sekä sosiaali- ja terveysalan koulutuksessa että työpaikalla tulisi kiinnittää enemmän huomiota mobiiliteknologiaosaamisen kouluttamisen ja osaamisen kehittämiseen. Myös sote-henkilöstön asenteisiin kannattaa kiinnittää huomiota, koska myönteinen asennoituminen oli yhteydessä parempaan osaamiseen. Mobiiliteknologian käyttöönotossa tulee myös ottaa huomioon riittävä ajallinen resursointi ja tietosuoja-asiat.