Bitcoin elektronisessa liiketoiminnassa : haasteet ja mahdollisuudet - Stenberg, Johannes (2016)
Digitaalinen raha ja maksujärjestelmä Bitcoin on herättänyt paljon huomiota viime vuosina. Elektronisen liiketoiminnan toimijat ovat kuitenkin olleet hitaita hyväksymään Bitcoinin maksuvälineenä. Syynä tähän on sen kyseenalainen maine ja riskit. Tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena oli selvittää Bitcoinin hyödyt ja haitat elektronisessa liiketoiminnassa. Toisena tavoitteena oli selvittää, miten Bitcoinia on ehdotettu kehitettäväksi, jotta siitä tulisi varteenotettavampi maksuväline. Tutkimusmenetelmänä käytettiin kirjallisuuskatsausta. Bitcoinin tärkeimmiksi hyödyiksi havaittiin muun muassa alhaiset transaktiokustannukset etenkin mikromaksumarkkinoilla ja sen pohjalla olevan teknologian tarjoamat jatkokehitysmahdollisuudet. Suurimmiksi haitoiksi havaittiin valuutan taloudelliset heikkoudet, eli korkea volatiliteetti ja deflaatio, sekä tietoturvariskit kauppapaikoilla, mitkä hankaloittavat sen käyttöä maksuvälineenä. Bitcoinille löydettiin kuitenkin lähdekirjallisuuden pohjalta useita kehitysehdotuksia. Keskeisimpänä havaintona huomattiin, että nykyisellään Bitcoinin heikkoudet haittaavat sen laajempaa käyttöä elektronisessa liiketoiminnassa ja jättävät sen vahvuudet osittain varjoonsa.