Juveniilihormonin vaikutus munantuotantoon ja seksuaaliseen antagonismiin koloradonkuoriaisilla - Jokinen, Valtteri (2012)
Hormonitoiminta on yksi eliöiden säätelyjärjestelmistä. Hyönteisillä keskeisessä osassa hormonisäätelyä ovat juveniilihormonit (JH). Niiden määrä yksilöiden elimistössä säätelee monia asioita yksilöiden kehityksestä lisääntymistoimintoihin. Juuri tehokas lisääntyminen onkin eliöiden tärkeimpiä tehtäviä. Hormonitoiminta pitää yllä evoluution myötä eri lajeille ja lajiryhmille kehittyneitä erilaisia lisääntymisstrategioita: jotkin lisääntyvät harvakseltaan mutta huolehtivat poikasistaan, toiset tuottavat paljon jälkeläisiä, jotka ne jättävät selviämään yksin. Sukupuolten välillä on kuitenkin eroja optimaalisessa lisääntymisstrategiassa. Naaraat joutuvat kuluttamaan jälkeläisten tuottamiseen koiraita enemmän energiaa, minkä vuoksi koiraat voivat tuottaa hyvinkin paljon jälkeläisiä, kun taas naarailla tulee resurssiraja vastaan. Strategiaero aiheuttaa konfliktin sukupuolten välillä, mikä voi johtaa seksuaaliseen antagonismiin: tyypillisesti koiraat aiheuttavat parittelun yhteydessä haittaa naaraille oman edun tavoittelun vuoksi. JH on yksi aineista, joilla koiraat voivat säädellä naaraiden munintaa siirtämällä sitä parittelun yhteydessä naaraaseen. Selvitin tutkimuksessani JH:n roolia kovakuoriaisnaaraiden munantuotantoon: kuinka koiraiden ja naaraiden saama ylimääräinen JH-annos vaikuttaa yhtäältä naaraiden tuottamien munien määrään ja toisaalta niiden laatuun, ja pystyvätkö koiraat manipuloimaan naaraita tuottamaan enemmän munia. Käytin tutkimuslajina koloradonkuoriaisia (Leptinotarsa decemlineata), jotka ovat Suomessakin jo hieman jalansijaa saaneita tuhohyönteisiä. Aktiivinen tutkimus voi auttaa kehittämään keinoja lajin leviämisen estämiseksi. Kokeessa paritin JH- ja kontrollikäsiteltyjä koiraita ja naaraita laboratoriossa keskenään niin, että sain neljä ryhmää eri käsittely-yhdistelmin. Hypotetisoin, että ylimääräinen JH yhtäältä nostaisi naaraiden tuottamien munien määrää ja toisaalta laskisi niiden laatua. Seurasin sekä naaraiden tuottamien munien että niistä kuoriutuneiden toukkien määriä päivittäin. Tuloksista kävi ilmi, että hormonikäsittely ei vaikuta naaraiden munimien munien määrään. Naaraiden saama ylimääräinen JH laski kuitenkin munien laatua selvästi kontrolliryhmään verrattuna. Sen sijaan hypoteesille koloradonkuoriaiskoiraiden seksuaalisesta antagonismista tutkimus ei antanut tukea. Koska tutkimuksen otoskoko oli suhteellisen pieni (N = 12), ilmiötä kannattaa tutkia vielä tarkemmin.