Instrumenttivalintojen stereotypioista - Pitkänen, Petro (2017)
Tutkin instrumenttivalintoja, siihen liittyviä stereotypioita ja sitä, kuinka niihin voi tulevana musiikinopettajana vaikuttaa. Instrumenttivalintoihin vaikuttaa moni asia ja siihen liittyvät stereotypiat ovat siitä tärkeä osa. Perehdyin ensin aiempiin tutkimuksiin aiheesta. Ensimmäiseksi käsittelen sukupuolistereotypioita, instrumenttien sukupuolittuneisuutta ja soittajan persoonan vaikutusta instrumenttivalintoihin. Sen jälkeen kerron myös muista instrumenttivalintoihin liittyvistä tekijöistä. Kolmanneksi käsittelen myös musiikin harrastuneisuuteen liittyviä tilastoja Suomesta ja Britanniasta. Tämän jälkeen analysoin omaa aineistoani, jonka keräsin keväällä 2016 Jyväskylän ammattiopistolla. Tämän tutkimuksen pohjalta voidaan sanoa, että monet stereotypiat pitävät edelleen pintaansa. Sukupuolijakauma aineistossa seurasi sukupuolistereotypioita ja tietyt persoonallisuuden piirteiden erot eri instrumentalistien välillä olivat myös stereotyyppisiä. Jatkotutkimusta instrumenttivalintoihin liittyvistä mekanismeista on syytä tehdä, erityisesti koska konsensusta persoonallisuuden vaikutuksesta instrumenttivalintoihin ei ole vielä syntynyt.