GEM-TPC-ilmaisimen testimittausten datan analyysi - Luoma, Minna (2017)
GEM-TPC-ilmaisin on kaasutäytteinen hiukkasilmaisin, jolla pystytään mittaaamaan hyvin pieniä sähköisiä signaaleja ja niiden syntypaikkaa ilmaisimessa. Näitä ilmaisimia tullaan tulevaisuudessa käyttämään mm. FAIRtutkimuslaitoksen Super-FRS-nimisessä fragmenttiseparaattorissa. Tässä tutkielmassa analysoin kesällä 2016 GEM-TPC:llä GSI:ssä suoritettuja ilmaisintestimittauksia ROOT-ohjelmiston avulla. Alkuun kerron, miksi GEM-TPC-ilmaisin on lähdetty suunnittelemaan, minkälaisia mittauksia ja missä sillä on tarkoitus tehdä. Tutkielman loppupuolella analysoin testimittausten tuloksia. GSI:ssä GEM-TPC:tä testattiin Xe- ja C-suihkujen avulla. Tässä tutkielmassa perehdyn syvemmin C-suihkusta tehtyihin mittauksiin, mutta teen myös analyysin liittyen Xe-suihkulla tehtyyn mittaukseen. Tutkielmassa tekemäni analyysin perusteella ilmaisin näyttää toimivan hyvin ja se täyttää osan sille asetettuja vaatimuksia, kuten mittauksen suorittaminen vakaasti useiden päivien ajan, ilman, että sen läheisyyteen tarvitsee kenenkään mennä. Mittaustaajuuden kasvattaminen ilmaisimessa ei näytä vaikuttavan ilmaisimen toimintaan. Erilaisilla vahvistuksilla ja sähkökentillä ei myöskään tullut ilmi, mitään erityistä huomiota vaativaa asiaa. Analysoiduissa mittauksissa ei tosin käytetty mittaustaajuutena suurimpia taajuuksia, joilla ilmaisimen tulee pystyä operoimaan eikä suurimpia energioita, joilla ilmaisimen tulee pystyä mittaamaan. Näin ollen tulevaisuudessa tulee vielä suorittaa uusia ilmaisimen suorituskyvyn mittauksia mm. suuremmilla mittaustaajuuksilla ja energioilla, jotta voidaan varmistua ilmaisimen olevan kykenevä täyttämään kaikki sille asetetut vaatimukset.