Meeting the need for flexibility in business processes - Ivanov, Vladislav (2017)
Nykyaikaisessa liiketoimintaympäristössä organisaatioiden tulee olla joustavia. Joustavuuden tarve ilmenee monella tavalla – organisaatioiden tulee pystyä sopeuttamaan sekä toimintansa luonnetta että toimintatapojaan, sekä tilapäisesti että pysyvästi, sekä ennakoitavissa että ennakoimattomissa tilanteissa. Liiketoimintaprosessisuuntautuneisuus ja Business Process Management (BPM) ovat viime aikoina olleet merkittäviä paradigmoja organisaatioiden johtamisessa ja saaneet tunnustusta keinoina parantaa organisaatioiden suorituskykyä. On kuitenkin epäselvyyttä siitä, kuinka yhteensopivia perinteiset BPM-metodit ovat joustavuuden vaatimusten kanssa. Tällä eksploratiivisella kirjallisuuskatsauksella on kaksi tavoitetta. Ensimmäiseksi tutkimuksessa perehdytään liiketoimintaprosessien ja -ympäristöjen ominaispiirteiden moninaisuuteen erityisesti joustavuuden tarpeen näkökulmasta. Toiseksi perehdytään joustavuuden problematiikkaan johtamisen eri tasoilla (strategisella, rakenteellisella ja operatiivisella tasolla). Tutkimuksen johtopäätöksenä joustavuuden tarpeen todetaan olevan yksi tekijöistä erityyppisten liiketoimintaprosessien johtamisen lähestymistapoja valittaessa. Lisäksi tutkimus esittelee joitakin BPM-konsepteja, joiden avulla liiketoimintaprosessien joustavuutta johtamisen eri tasoilla on mahdollista tukea.