Rauhan sairaalan evakuoiminen ja sen vaikutukset sijoitussairaaloihin toisen maailmansodan aikana - Kähkönen, Leena (2017)
Tässä tutkielmassa tarkastelun kohteena on Rauhan mielisairaalan evakuoiminen ja sen vaikutukset sijoitussairaaloihin toisen maailmansodan aikana. Rauhan mielisairaala sijaitsi Joutsenossa, Kaakkois-Suomessa. Vaikka Joutseno ei ollut varsinaisella sotatoimialueella eikä alue joutunut alueluovutusten kohteeksi, sairaala evakuoitiin kuitenkin kolme kertaa. Tavoitteena on tutkia evakuointeihin vaikuttaneita syitä, evakuointien käytännön toteutusta sekä piirimielisairaaloiden toimintaa sota-aikana, koska Rauhan sairaala oli piirimielisairaala ja potilaiden sijoitussairaalat olivat myös hoidollisesti samantasoisia sairaaloita. Potilaiden hoitoa vaikeuttivat sairaaloiden tilanahtaus, sillä sairaansijoja oli jouduttu luovuttamaan sotasairaaloiden käyttöön, hoitohenkilökunnan määrä ja koulutustaso olivat alhaisemmat kuin normaaliaikana, korttiannokset vastasivat alle puolta potilaiden päivittäisestä energian tarpeesta eikä erikoishoitoja pystytty toteuttamaan samassa mittakaavassa kuin rauhan aikana. Tutkielman teoreettinen näkökuma on aate- ja marginaalihistoriallinen. Lähteistä saatuja havaintoja analysoidaan käyttämällä laadullista tutkimusotetta ja sisällönanalyysin menetelmiä. Tutkimusmateriaali koostuu sekä alkuperäislähteistä että tutkimuskirjallisuudesta. Osiossa, jossa käsitellään Rauhan sairaalan evakuoinnin käytännön toteutusta, tärkein lähdeaineisto on peräisin Rauhan sairaalan arkistosta.Mielisairaaloiden toiminnasta sota-aikana lähteinä ovat kyseisten sairaaloiden historia ja historiikit sekä sota vuosien vuosikertomukset. Sota-aikaa käsittelevät yleisteokset, joissa oman alansa asiantuntijat ovat kirjoittajina, tuovat esille sodan vaikutuksen ihmisten arkiseen elämään kotirintamalla. Tutkielmassa tuodaan esille evakuointi yleensä. Rauhan sairaalan evakuointeihin johtaneet syyt,koska sotatilanne oli jokaisen evakuoinnin aikana erilainen. Evakuoinnin toteutustavat poikkesivat myös toisistaan. Kaikki evakuoinnit suoritettiin rautateitse. Rauhan sairaala sekä potilaiden sijoitussairaalat toimivat samojen rajoitusten ja säännöstelyn alaisina. Potilaat pyrittiin hoitamaan niin hyvin kuin näissä olosuhteissa oli mahdollista. Rauhan potilaat olivat sijoitussairaaloissaan sairaalan omien potilaiden joukossa, joten he saivat samanlaista hoitoa kuin sairaalan omat potilaat. Rauhan henkilökuntaa oli sijoitussairaaloissa työvoimana, joten tämä ehkä lisäsi Rauhan potilaiden turvallisuuden tunnetta. Vaikka evakuoinnit koettelivat sekä Rauhan potilaita ja hoitohenkilökuntaa että sijoitussairaaloiden väkeä, niin kaikilla oli tavoitteena toipua koettelemuksista mahdollisimman nopeasti, kun rauha oli tullut.