Ehdotus museopoliittiseksi ohjelmaksi : miten pelastustoimen perinteet saadaan säilymään tulevassa pelastustoimen uudistuksessa. - Auvinen, Jari (2017)
Tutkielmassa kartoitetaan pelastustoimen perinteiden säilyttämisen ja hoidon nykytilaa maassamme. Tutkielma tarkastelee pelastustoimen perinteiden säilyttämistyötä tämänhetkisen tilanteen pohjalta niin alueellisesta kuin valtakunnallisestakin näkökulmasta. Työssä tarkastellaan myös olemassa olevien palomuseoiden avulla tämänhetkistä perinnetoiminnan tilaa maamme pelastuslaitoksissa. Tutkielma pyrkii antamaan museoammatillisia toimintamalleja sekä resursointimalleja perinneasioiden arjen sujuvaan hoitamiseen eri pelastuslaitoksissa ja palokunnissa. Tutkielma nostaa esille perinnetoiminnan haasteet, jotka ovat keskeisiä kehittämisalueita maamme pelastuslaitoksissa. Parhaillaan pelastustoimi on historiansa suurimpien mullistuksien kourissa. Pelastustoimen palveluiden siirtyessä maakuntahallintoon on myös alan historiallisille arvoille tärkeä taata maassamme turvattu tulevaisuus.