Projektien menestystekijät ketterillä menetelmillä : projektipäällikön näkökulma - Haapio, Janne (2017)
Mediasta voimme jatkuvasti seurata, kuinka yhä useampi projekti, etenkin IT-projekti kohtaa toteuttamisen vaiheissa ongelmia, tai jopa epäonnistuu täysin. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää tutkia niitä menestystekijöitä, jotka vievät projektit mahdollisten ongelmien läpi maaliin asetetuissa tavoitteissa. Ketterät menetelmät ovat hyvä ratkaisu projektien läpiviemiseen, sillä niissä muutoksia ei nähdä pelkkänä uhkana. Ketterien menetelmien käyttö on yleistynyt todella paljon ja niihin liittyvää tutkimusta on olemassa jo lähes kahdelta vuosikymmeneltä. Projektipäällikön näkökulmasta katsottuna ketterien menetelmien menestystekijöitä on tarkasteltu vähemmän, jonka vuoksi juuri siihen paneudutaan tässä tutkielmassa. Tutkielma sisältää aluksi laajan kirjallisuuskatsauksen, jonka tuloksia on tarkasteltu useasta näkökulmasta katsottuna. Pääpaino on positiivissa menestystekijöissä, mutta tutkielma sisältää vertailun vuoksi mahdollisia kompastuskiviä, joihin haetaan ratkaisua erilaisista ketterien menetelmien lähestymistavoista. Tutkielma sisältää tarkastelua projektien johtamisesta yleisellä tasolla, sillä sen ymmärtäminen on tärkeää, jotta sisäistää tarkemmat piirteet ketteristä menetelmistä. Kirjallisuuskatsauksen jälkeen siirrytään tutkielman empiriaan, johon on haastateltu tutkielman kirjoittamisen hetkellä projektipäällikön tehtävissä olevia henkilöitä. Empiiristä osuutta pohjustaa katsaus aiempiin empiirisiin tutkimuksiin aiheen tiimoilta. Tutkielman tulokset korostavat sitä, että projektit ovat kaikki uniikkeja, jonka vuoksi on haasteellista yleistää tiettyjä menestystekijöitä, joiden avulla projektit onnistuisivat. Projekti määrittelee pitkälti sen, minkälainen menetelmä sen toteutukseen vaaditaan ja minkälaista osaamista projektista on löydyttävä.