Mobiilisovelluksen käyttäjäarviointia : fyysinen mobiili vuorovaikutus puolijulkisessa tilassa - Lahtinen, Janne (2017)
Tekninen kehitys on mahdollistanut tietoteknisten laitteiden aiempaa pienemmän koon ja paremman suorituskyvyn tehden laitteista ja niiden sovelluksista mobiileja. Mobiileja älylaitteita käytetään mitä moninaisimmissa ympäristöissä ja sovelluksiakin on hyvin erilaisia, osaa niistä käytetään myös vuorovaikutuksessa reaalimaailman kanssa. Tämä kehitys on tuonut haasteita myös alan tutkimukselle. Tutkimusmallien ja -teorioiden sopivuutta mobiilien teknologioiden ja sovellusten analysointiin on jouduttu tarkastelemaan. Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli ensinnäkin löytää kirjallisuuskatsauksen avulla teoreettinen viitekehys ja menetelmä selainpohjaisen mobiilisovelluksen laadullista tutkimista varten. Teoreettiseksi viitekehykseksi valikoitui mobiiliin ympäristöön sovitettu käytettävyyden malli, jota täydennettiin tyytymättömyyttä aiheuttavien tekijöiden mallilla. Toiseksi valittua mallia ja menetelmää oli tarkoitus testata empiirisessä osassa tapaustutkimuksen avulla. Empiirisen osan menetelmänä käytettiin teemahaastattelua, josta saatu aineisto litteroitiin teemoittain. Litteroitu aineisto teemoiteltiin ja luokiteltiin sen mukaan, oliko asialla ollut negatiivinen, neutraali tai positiivinen vaikutus käyttäjän kokemukseen. Näin aineisto saatiin analysoitua teoreettista viitekehystä käyttäen. Analyysin avulla löytyi kaksi keskeistä ongelmaa, jotka vaikuttavat sovelluksen käytettävyyteen. Johtopäätöksenä voitiin todeta tutkimusmallin ja menetelmän olleen sopivia mobiilisovelluksen käytettävyyden arviointiin ja sovelluksen jatkokehittämiseksi pystyttiin antamaan toimenpide-ehdotuksia.