Lasten huolet siirtymissä esiopetuksesta alakouluun ja alakoulusta yläkouluun - Juvonen, Anni (2017)
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, millaisia koulusiirtymiin liittyviä huolia esiopetusikäisillä ja kuudesluokkalaisilla lapsilla on siirtymissä esiopetuksesta alakouluun ja alakoulusta yläkouluun. Tutkimuksessa selvitettiin myös, millaisia huolia (ts. oppilaiden mainitsemia mietityttäviä tai pelottavia asioita) erityisesti ulospäinsuuntautuvia ongelmia (mm. käyttäytymisen ja tarkkaavuuden ongelmat) omaavilla lapsilla on koulusiirtymiin liittyen. Lisäksi tarkasteltiin sukupuolen yhteyttä koulusiirtymiin liittyviin huoliin. Tutkimusaineisto on osa Alkuportaat –tutkimushanketta, jossa tutkittiin kyselylomakkeiden avulla, mikä esiopetusikäisiä ja kuudesluokkalaisia lapsia mietityttää tai pelottaa alakoulun tai yläkoulun aloituksessa. Tässä tutkimuksessa on mukana 860 esiopetusikäisen ja 862 kuudesluokkalaisen lapsen vastaukset. Aineiston analysoinnissa käytettiin teoriaohjaavaa sisällönanalyysia sekä kvantifiointia. Yleisin lasten mainitsema huoli liittyi kaverisuhteisiin kummassakin koulusiirtymässä. Lisäksi lapset mainitsivat huolia liittyen esimerkiksi koulutyöhön, koulussa pärjäämiseen, opettajaan, koulumatkaan, kiusaamiseen ja koulun aloitukseen liittyviin uusiin asioihin. Ulospäinsuuntautuvia ongelmia omaavien esiopetusikäisten lasten huolissa korostui koulumatka ja opettaja, kuudesluokkalaisten vastauksissa kiusaaminen. Koko aineistossa esiopetusikäisten tyttöjen vastauksissa yleisimpänä huolena olivat kaverisuhteet kun taas poikia huoletti koulutyö. Kuudesluokkalaiset tytöt ja pojat olivat molemmat eniten huolissaan kaverisuhteista. Yläkoulusiirtymässä koulussa pärjäämiseen liittyviä huolia oli vähemmän kuin alakoulusiirtymässä erityisesti pojilla.