Paperinen vastaan elektroninen : tutkimus e-kirjojen omaksumiseen vaikuttavista tekijöistä - Rantalainen, Laura (2017)
Nykypäivänä olemme koko ajan jollakin tapaa digitaalisen maailman ympäröimänä. Näin ollen myös tapamme viettää vapaa-aikaa on muuttunut radikaalisti. Lukeminen on kuitenkin vapaa-ajan viettotapa, joka on pysynyt vuosisatojen saatossa lähes muuttumattomana. Siitä huolimatta, että kulutamme musiikkia ja elokuvia nykyään lähes yksinomaan suoratoistopalvelujen kautta, niin elektroniset kauno- ja tietokirjat eivät ole saaneet kunnollista jalansijaa Suomen markkinoilta. Tämän tutkimuksen tavoitteena onkin selvittää syitä sille, miksi e-kirjojen omaksuminen on ollut niin jähmeää. Vastapainona tälle ollaan kuitenkin myös kiinnostuneita niistä tekijöistä, jotka näyttäisivät edistävän e-kirjojen omaksumista ja käyttöä. Tämä tutkimus pohjautuu aiempaan kirjallisuuteen ja siitä kehiteltyyn teoreettiseen viitekehykseen sekä laadullisin menetelmin toteutettuun empiiriseen osioon. Empiirisen osion haastattelut toteutettiin teemahaastatteluina. Tutkimuksen tulosten avulla on mahdollista ymmärtää paremmin eri syitä sen taustalla, miksi jotkut pitävät e-kirjoista, kun taas toiset eivät millään haluaisi niitä käyttää. Tulokset antavat viitteitä siitä, että henkilökohtaisten ominaisuuksien ja järkiperäisten syiden lisäksi e-kirjojen omaksumiseen ja erityisesti hylkäämiseen vaikuttavat vahvasti tunneperäiset tekijät. Ensinnäkin elektronisten kirjojen myötä lukemisharrastuksesta katoaa sosiaalisia rituaaleja, kun ei ole enää tarvetta lähteä kirjakauppaan tai kirjastoon uutta kirjaa hakemaan. Myös kirjojen lainaaminen lähipiirin kanssa hankaloituu. Toiseksi e-kirjoja ei voi omistaa yhtä konkreettisesti kuin fyysisiä kirjoja, jolloin niitä ei esimerkiksi saa kirjahyllyyn näytille. Näin ollen oman identiteetin ilmaisu kirjojen avulla vaikeutuu. Kolmanneksi vanhaa tottumusta on vaikea lähteä muuttamaan etenkään siinä tapauksessa, jos tekemisen kohteeseen liittyy voimakkaita tunteita, muistoja ja mielleyhtymiä. Neljänneksi aisteilla on hyvin suuri merkitys kokonaisvaltaisissa kokemuksissa kuten myös lukemisessa. E-kirja on käsissä kolho, tuoksuton ja visuaalisesti vaatimaton. Viidenneksi, ja viimeiseksi, e-kirjoihin on haastavampi uppoutua ja päästä näin hetkeksi pakoon ympäröivää maailmaa. Sen sijaan e-kirjoihin mieltyneiden kohdalla vaakakupissa näyttäisi painavan järkiperäiset syyt kuten helppous, käytettävyys, hinta, laatu, luotettavuus ja kokeiltavuus.