Ottaa ihmisen vastaan ihmisenä : vanhemmuuden haasteet ja vanhemmuuden tukeminen maahanmuuttajavanhempien ja ammattilaisten kokemana - Asuinmaa, Katja; Hautala, Marja (2017)
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää maahanmuuttajavanhempien ja heidän kanssa työtä tekevien ammattilaisten kokemuksia maahanmuuttajien vanhemmuuden haasteista ja vanhemmuuden tukemisesta pikkulapsiperheissä. Lisäksi selvitimme maahanmuuttajavanhempien kokemuksia neuvolasta. Suomessa kyseisiä aiheita on tutkittu vähän, joten koimme tärkeäksi tuoda lisää tutkimustietoa saataville. Aineisto kerättiin haastattelemalla kahdeksaa maahanmuuttajavanhempaa sekä kolmea ammattilaista. Haastattelut toteutettiin toukokuun ja syyskuun välisenä aikana vuonna 2017 ja tutkimus oli laadullinen. Tutkimuksen lähestymistapana sovellettiin fenomenologiaa. Tutkimustulokset osoittivat, että maahanmuuttajavanhemmat sekä ammattilaiset kokevat maahanmuuttajien vanhemmuudessa haasteelliseksi etenkin kieleen liittyvät asiat, kuten esimerkiksi oman äidinkielen säilyttämisen perheessä ja uuden kielen oppimisen, sekä etenkin sen, jos lapset oppivat kielen mutta vanhemmat eivät. Ammattilaiset myös kokivat, että maahanmuuttajille suunnattu vanhemmuuden tukeminen ei ole riittävää. Erityisesti kieliasiat, maahanmuuttajavanhempien verkostoituminen ja yhteiskuntaan integroiminen nähtiin tukemisen kehityskohteina. Maahanmuuttajavanhemmat suhtautuivat pääosin positiivisesti neuvolaan, mutta näkivät siinä myös kehitettävää esimerkiksi neuvolan tiedonantoon ja hoitajien kulttuurituntemukseen liittyen.