Lapsuudessa mitatun persoonallisuuden yhteys työmarkkinatulemiin - Häkkinen, Annariikka (2017)
Aikaisempi tutkimus persoonallisuuspiirteiden yhteydestä työmarkkinatulemiin on yleisesti keskittynyt tarkastelemaan aikuisuudessa mitattujen persoonallisuuspiirteitä. Tässä pro gradu-tutkielmassa tarkastellaan lapsuudessa mitattujen persoonallisuuden ominaisuuksien yhteyttä palkkatuloihin. Tutkimuksessa käytetyt persoonallisuuden ominaisuudet ovat emotionaalinen labiilisuus, aggressiivisuus ja ahdistuneisuus. Tutkimuksessa käytetään vuonna 1968 alkanutta Lapsesta aikuiseksi-pitkittäistutkimusta. Aineisto koostuu 369 oppilaasta, jotka olivat tutkimuksen alkaessa kansakoulun toisella luokalla. Tutkimuksessa käytettävä palkkatulomuuttuja on kerätty vuonna 2001 tutkittavien ollessa 42-vuotiaita. Tutkimuksessa havaitaan ahdistuneisuuden olevan yhteydessä alhaisempiin palkkatuloihin, mutta sen merkitsevyys häviää, kun malliin lisätään perhetaustaa ja koulutusta kuvaavat muuttujat. Tarkasteltaessa tuloksia erikseen miehillä ja naisilla, ei persoonallisuuden ominaisuuksilla ole merkitsevää yhteyttä miesten palkkatuloihin. Naisilla ahdistuneisuus korreloi negatiivisesti ja aggressiivisuus positiivisesta palkkatulojen kanssa. Merkitsevyydet häviävät, kun malliin lisätään perhetaustamuuttuja ja koulutusmuuttujat.