Talousinformaation käyttö tulosyksiköissä : case toimeksiantaja X - Raatikainen, Jenni (2017)
Tässä pro gradu –tutkielmassa selvitetään suorituskyvyn mittauksen kautta saatavan talousinformaation käyttöä sekä siihen vaikuttavien tekijöiden syy-seuraussuhteita toimeksiantaja X:n tulosyksiköiden esimiesten näkökulmasta. Tutkielman teoreettinen viitekehys keskittyy tuomaan esille aikaisempien tutkimusten pohjalta tekijöitä, jotka vaikuttavat talousinformaation käyttöön tulosyksikkötasolla. Tämä tutkimus on toteutettu case-tutkimuksena, jossa on käytetty kvantitatiivisia sekä kvalitatiivisia tutkimusmetodeja luotettavan aineiston muodostamiseksi. Tutkimuksesta saatavien johtopäätöksien mukaan talousinformaation käyttö tulosyksiköissä on aktiivista ja se tukee tulosyksiköiden esimiesten ohjaustyötä. Talousinformaation käyttöön vaikuttavat erityisesti toimijan omat subjektiiviset kokemukset talousinformaation ominaisuuksista; mitä vahvemmin talousinformaation käytöllä koetaan olevan positiivisia ominaisuuksia sekä seurauksia, sitä paremmin talousinformaation koetaan tukevan tulosyksiköiden ohjaustyötä. Lisäksi positiiviset mieltymykset ja kokemukset talousinformaation käytöstä ovat yhteydessä asetettujen tavoitteiden toteutumiseen. Tulosyksiköiden esimiesten työkokemuksella on vaikutus talousinformaation käyttöön. Enemmän työkokemusta omaavat tulosyksiköiden esimiehet käyttävät aktiivisemmin ulkoisesta toimintaympäristöstä saatavaa epäformaalia informaatiota hyödykseen tulosyksiköidensä toiminnassa. Vähemmän aikaa tulosyksiköiden esimiehenä toimineet tarvitsevat vastaavasti enemmän opastusta talousinformaation käytössä. Aktiiviset vuorovaikutussuhteet tulosyksiköiden esimiesten ja muiden tulosyksiköiden vastuuhenkilöiden kesken sekä tulosyksiköiden esimiesten ja operatiivisten esimiesten kesken tukevat aktiivista talousinformaation käyttöä. Tämä pro gradu –tutkielma tuo lisäarvoa Suomessa tehtyihin pro gradu –tutkielmiin tuomalle esille suorituskyvyn mittauksesta saatavan talousinformaation käyttöä tulosyksikkötasolla. Erityisesti tämä tutkimus tukee toimeksiantaja X:n kehitystyötä tulosyksiköidensä talousinformaation käytön parantamiseksi.