Rahoitusmarkkinainformaatio BRIC-maiden laajennetussa Taylorin säännössä - Leinonen, Roosa (2017)
Tutkielmassa tarkastellaan BRIC-maiden harjoittamaa rahapolitiikkaa vuosina 2005-2015. Tutkielman päämääränä on selvittää, ovatko keskuspankit reagoineet rahapolitiikallaan inflaation ja tuotantokuilun lisäksi myös rahoitusmarkkinainformaatioon. Aineistona on käytetty reaaliaikaista aineistoa inflaation ja tuotantokuilun osalta. Rahoitusmarkkinainformaatiolla tarkoitetaan tutkielmassa kohdemaan valuuttakurssia ja keskimääräistä osinkotuottoa. Rahapolitiikkaa on arvioitu sekä sen hetkisten että eteenpäin katsovien Taylorin sääntöjen avulla. Rahoitusmarkkinainformaation roolia on tutkittu estimoimalla erilaisia rahoitusmarkkinainformaatiolla laajennettuja Taylorin sääntöjä ja arvioimalla laajennetuissa säännöissä lisämuuttujien parametriestimaattien tilastollista merkitsevyyttä. Sen hetkisten Taylorin sääntöjen osalta rahoitusmarkkinainformaatio on lisätty suoraan estimoitavaan reaktioyhtälöön, mikä poikkeaa jonkin verran valtaosasta aiempaa tutkimusta. Eteenpäin katsovien Taylorin sääntöjen osalta on käytetty GMM-estimointimenetelmää, jossa rahoitusmarkkinainformaatio on sisällytetty malleihin instrumenttimuuttujien välityksellä, kuten myös valtaosassa aiempaa tutkimusta. Tutkielman tulokset viittaavat siihen, että BRIC-maiden keskuspankit ovat jossakin muodossa ottaneet huomioon rahoitusmarkkinainformaation päätöksiä tehdessään. Lisäksi Venäjää lukuun ottamatta päätöksenteossa on käytetty sen hetkisen informaation sijaan tulevaisuuden havaintoja inflaatiosta ja tuotantokuilusta. Keskuspankit ovat harjoittaneet korkean asteen korontasausta nimelliskorkotasoa asettaessaan. Tutkielman tulokset asettuvat samaan linjaan aiempien tutkimustulosten kanssa koskien BRIC-maiden keskuspankkien rahapolitiikan eteenpäin katsovaa luonnetta ja korkeita korontasausasteita. Tutkielma täydentää aiempaa BRIC-maiden tutkimusta huomioimalla reaaliaikaisen aineiston ja tuomalla tarkasteluun mukaan valuuttamarkkinainformaation lisäksi osakemarkkinainformaation sekä sen hetkisissä että eteenpäin katsovissa Taylorin säännöissä.