"Motiivit anto aivan uuden näkökulman" : kerronnallinen tutkimus Reiss motivaatioprofiilin merkityksestä työntekijöiden identiteettityön vahvistajana - Martikainen, Anu (2017)
Tämän laadullisen tutkimuksen tavoitteena on lisätä ymmärrystä työntekijöiden sisäisen motivaation merkityksestä työelämäkontekstissa. Tutkimuksen tavoitteena on ymmärtää kuuden työntekijän kertomusten avulla niitä merkityksiä, joita he Reiss Motivaatioprofiilikokemukselleen antavat. Lisäksi tutkielmassa tarkastellaan, millaisena työntekijät kertovat identiteettiään ja mihin he sitä kerronnan prosessissa suhteuttavat. Kerronta-aineisto kerättiin kerronnallisen haastattelun avulla, ja sitä analysoitiin temaattisella, narratiivisella ja positioanalyysilla. Tulokset osoittivat, että Reiss Motivaatioprofiilitieto on yksittäiselle työntekijälle arvokas, sillä se vahvistaa hänen itseymmärrystään ja toimijuuttaan. Elämän perustarvekontekstissa syntynyt työntekijän kertomus sisältää subjektiivista tulkintaa tietyssä ajassa ja paikassa toimimisesta. Työntekijän tietoisuus arvoperusteisista tarpeistaan antaa myös välineitä ymmärtää toisen käyttäytymistä eri tilanteissa. Tämän tutkimuksen perusteella näyttää siltä, että ymmärrys omista ja toisen käyttäytymiseen vaikuttavista perustarpeista voi lisätä identiteettityön monitasoisuutta. Lisäksi tietoisuus erilaisista motiiviyhdistelmistä voi helpottaa eri rooleissa toimimista sekä parantaa keskinäistä vuorovaikutusta. Jatkossa mielenkiintoinen tutkimusaihe olisi tiimimotivaatioprofiilin käyttöarvon selvittäminen, kun tiimin tarpeet on huomioitu valmennuksen tilaus- ja suunnitteluvaiheessa. Millaiseksi käyttöarvo muotoutuu eri työarjessa? Millaisia identiteettineuvotteluja eri tiimeissä käydään? Parantaako tietoisuus sisäisesti arvostetuista motiiveista tiimin tuottavuutta?