Laskentatoimen käytännöt yksityisessä terveydenhuollossa - Landvik, Mikael (2017)
Tutkimuksen tavoitteena oli kuvailla yksityisen terveydenhuollon laskentatoimen järjestämistapoja sekä verrata laskentatoimen tehtäviin kohdistuvia haasteita julkisen terveydenhuollon löydöksiin. Tutkimuskohteet koostuvat neljästä keskisuuresta ja suuresta yksityisen terveydenhuollon organisaatiosta. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys muodostui aiemmasta tutkimuksesta julkisen terveydenhuollon piirissä, New Public Managementin teoriasta sekä yleisistä laskentatoimen periaatteista. Erityisesti Mätön ym. (2014) löydökset suomalaisen avoterveydenhoidon palveluorganisaation johdon laskentatoimen käytännöistä muodostavat tärkeän lähtökohdan tutkimukselle. Lisäksi aiemmissa tutkimuksissa raportoidut kuvaukset julkisen terveydenhuollon laskentatoimen käytännöistä myös muualla kuin Suomessa toimivat vertailukohtana yksityisen terveydenhuollon käytäntöjen tarkastelulle. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena kenttätutkimuksena, jossa aineisto kerättiin viidessä erillisessä puolistrukturoidussa haastattelussa. Haastatellut henkilöt toimivat omissa organisaatioissaan talousjohtajina tai business controllereina. Tavoitteena haastatteluissa oli tutkia, kuinka käytännön laskentatoimen tehtävät on järjestetty organisaation sisällä ja kuinka terveydenhuollon toimialan koetaan vaikuttavan näihin tehtäviin yksityisellä sektorilla. Tutkimusaineiston pohjalta selvisi, että yksityisen ja julkisen sektorin terveydenhuollossa on selkeitä eroja laskentatoimen näkökulmasta niin käytännön tehtävien järjestämistavoissa kuin koetuissa haasteissakin. Löydökset on jaoteltu seitsemään eri kategoriaan; taloushallinto, budjetointi, kustannuslaskenta, tietojärjestelmät, toimialan vaikutukset, raportointi sekä haasteet, käytäntöjen sekä haasteiden osalta. Haasteet vastasivat selkeästi julkisen terveydenhuollon haasteita, kun taas käytännön laskentatoimen järjestämistavat ja organisaation toimintatavat muistuttivat yksityisen sektorin organisaatioiden toimintaa. Tutkimuskohteiden välillä havaittiin huomattavasti eroja jokaisessa kategoriassa. Etenkin toimialan vaikutuksien kokemisessa oli selkeitä eroja. Osa haastatelluista koki, että toimiala vaikuttaa toimintaan aina huolimatta siitä, mikä toimiala on kyseessä.