Somekohun anatomia : eli miten somekohut ja somekohuotsikot rakentuvat - Nousiainen, Anni (2017)
Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millainen uuden median luoma ilmiö somekohu on ja miten somekohuista uutisoidaan. Tutkimuskysymyksiä ovat: Millaisia somekohu-uutisten otsikot ovat? Millaisista aineksista somekohu rakentuu? Aineisto koostuu 77 somekohuaiheisesta verkko-otsikosta. Tutkimus pohjautuu käsitykselle, että kielellä on valtaa ja kielenkäyttäjän valinnat rakentavat erilaisia representaatioita todellisuudesta. Tutkimuksen teoreettis-metodologisena viitekehyksenä on kriittinen diskurssintutkimus: kiinnostavaa on, miten somekohuista uutisoidaan ja miten uutisotsikossa rakennetaan merkityksiä, diskursseja ja valtarakenteita somekohun ympärille kuvatuista tapahtumista sekä toimijoista. Lisäksi teoreettisena ja metodisena taustana toimii moniäänisyyden ja intertekstuaalisuuden analyysin työkalut, sillä somekohut ja somekohuotsikot ovat aineiston perusteella paljolti näiden kielen ilmiöiden varaan rakennettuja.