Rukoilin suklaakakkujen jumalia ruokablogikirjoitus narratiivisena tekstilajina

Ruokablogikirjoitus on suosittu tekstilaji, jota luetaan ja kirjoitetaan paljon. Ruoasta on kirjoitettu kautta aikain, mutta uusmedia on muuttanut kirjoittajien asemaa siten, että kuka vain voi olla julkaisija. Ruokablogikirjoitus erottuu muusta ruokamediasta henkilökohtaisuudellaan ja narratiivisel...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Hämäläinen, Heli
Other Authors: Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta, Faculty of Humanities and Social Sciences, Kieli- ja viestintätieteiden laitos, Department of Language and Communication Studies, University of Jyväskylä, Jyväskylän yliopisto
Format: Master's thesis
Language:fin
Published: 2017
Subjects:
Online Access: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/56083
_version_ 1826225762464694272
author Hämäläinen, Heli
author2 Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Humanities and Social Sciences Kieli- ja viestintätieteiden laitos Department of Language and Communication Studies University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_facet Hämäläinen, Heli Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Humanities and Social Sciences Kieli- ja viestintätieteiden laitos Department of Language and Communication Studies University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto Hämäläinen, Heli Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Humanities and Social Sciences Kieli- ja viestintätieteiden laitos Department of Language and Communication Studies University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_sort Hämäläinen, Heli
datasource_str_mv jyx
description Ruokablogikirjoitus on suosittu tekstilaji, jota luetaan ja kirjoitetaan paljon. Ruoasta on kirjoitettu kautta aikain, mutta uusmedia on muuttanut kirjoittajien asemaa siten, että kuka vain voi olla julkaisija. Ruokablogikirjoitus erottuu muusta ruokamediasta henkilökohtaisuudellaan ja narratiivisella eli kertovalla otteellaan. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole tutkittu, millainen ruokablogikirjoitus tarkalleen on tekstilajina, miten se rakentuu tai millaiseksi kertova ote on muovannut sen. Tässä tutkimuksessa selvitetään, millainen tekstilaji on suomalainen harrastajabloggaajan ruokablogikirjoitus. Tarkempia tutkimuskysymyksiä on neljä: 1. Mikä on ruokablogikirjoituksen tehtävä eli viestinnällinen tavoite? 2. Millaisista funktionaalisista jaksoista ruokablogikirjoitus koostuu? 3. Kuinka narratiivisia jaksoja käytetään ruokablogikirjoituksissa? 4. Millainen on ruokablogikirjoituksen todennäköinen rakenne? Tutkimuksen teoreettinen viitekehys rakentuu John M. Swalesin ja Vijay K. Bhatian tekstilajiteorioitten pohjalta. Tekstilajin rakennetta lähestytään Ruqaiya Hasanin kehittämän rakennepotentiaalin näkökulmasta eli selvitetään, millaiset tekstin kokonaisrakenteen ratkaisut ovat mahdollisia ruokablogikirjoituksessa. Narratiivisia jaksoja käsitellään Labovin ja Waletzkyn tunnetun kertomusskeeman kautta. Aineistona on 50 ruokablogikirjoitusta, jotka on koottu kymmenestä suomalaisesta harrastajabloggaajan ruokablogista. Tutkimusmenetelminä käytetään Bhatian moninäkökulmaista tekstilajianalyysiä. Ruokablogikirjoitusten sisältämiä kuvia ja linkkejä tarkastellaan osana multimodaalista tekstilajia. Tutkimuksessa selvisi, että ruokablogikirjoituksen viestinnällinen tavoite on jakaa ruokaan liittyviä tarinoita, tietoa ja tunnetta. Viestinnällisen tavoitteen toteuttamiseksi käytetään neljäätoista funktionaalista jaksoa. Niitä ovat kaikkiin ruokablogikirjoituksiin sisältyvä otsikko, reseptiin liittyvät houkuttelu, ainesosaluettelo, valmistusohje, riittävyysarvio ja tarjoiluehdotus, narratiiviset jaksot abstrakti, orientaatio, komplikaatio, evaluaatio, resoluutio ja kooda sekä muut jaksot viittaus ja huomio. Näistä viittaus- ja huomiojaksot on luotu tätä tutkimusta varten. Kuvat toimivat tekstin tapaan funktionaalisina jaksoina. Narratiivisia jaksoja käytetään niin osittaisten kuin kokonaisten kertomusten rakentamiseen, ja yksittäinen ruokablogikirjoitus voi sisältää useita erillisiä tai sisäkkäisiä kertomuksia. Tekstilajina ruokablogikirjoitus on kompleksinen, eikä sille hahmotu vain yhdenlaista kokonaisrakennetta. Ruokabloggaajat hyödyntävät tekstilajin resursseja tehokkaasti ja muuntelevat niitä tarpeittensa mukaan. Tulokset täydentävät tietoa suomenkielisen vapaa-ajan tekstilajin rakentumisesta. Vapaa-ajan tekstilajien kirjoittamiseen liittyvät vapaudet saattavat toisinaan heijastua tiukemmin normitettujen tekstien puolelle.
first_indexed 2023-03-22T09:57:24Z
format Pro gradu
free_online_boolean 1
fullrecord [{"key": "dc.contributor.advisor", "value": "Jantunen, Jarmo Harri", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.advisor", "value": "M\u00e4ntynen, Anne", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.author", "value": "H\u00e4m\u00e4l\u00e4inen, Heli", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2017-12-01T14:00:01Z", "language": "", "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2017-12-01T14:00:01Z", "language": "", "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2017", "language": null, "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.other", "value": "oai:jykdok.linneanet.fi:1803590", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/56083", "language": "", "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Ruokablogikirjoitus on suosittu tekstilaji, jota luetaan ja kirjoitetaan paljon. Ruoasta on kirjoitettu kautta aikain, mutta uusmedia on muuttanut kirjoittajien asemaa siten, ett\u00e4 kuka vain voi olla julkaisija. Ruokablogikirjoitus erottuu muusta ruokamediasta henkil\u00f6kohtaisuudellaan ja narratiivisella eli kertovalla otteellaan. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole tutkittu, millainen ruokablogikirjoitus tarkalleen on tekstilajina, miten se rakentuu tai millaiseksi kertova ote on muovannut sen.\r\n\r\nT\u00e4ss\u00e4 tutkimuksessa selvitet\u00e4\u00e4n, millainen tekstilaji on suomalainen harrastajabloggaajan ruokablogikirjoitus. Tarkempia tutkimuskysymyksi\u00e4 on nelj\u00e4: 1. Mik\u00e4 on ruokablogikirjoituksen teht\u00e4v\u00e4 eli viestinn\u00e4llinen tavoite? 2. Millaisista funktionaalisista jaksoista ruokablogikirjoitus koostuu? 3. Kuinka narratiivisia jaksoja k\u00e4ytet\u00e4\u00e4n ruokablogikirjoituksissa? 4. Millainen on ruokablogikirjoituksen todenn\u00e4k\u00f6inen rakenne?\r\n\r\nTutkimuksen teoreettinen viitekehys rakentuu John M. Swalesin ja Vijay K. Bhatian tekstilajiteorioitten pohjalta. Tekstilajin rakennetta l\u00e4hestyt\u00e4\u00e4n Ruqaiya Hasanin kehitt\u00e4m\u00e4n rakennepotentiaalin n\u00e4k\u00f6kulmasta eli selvitet\u00e4\u00e4n, millaiset tekstin kokonaisrakenteen ratkaisut ovat mahdollisia ruokablogikirjoituksessa. Narratiivisia jaksoja k\u00e4sitell\u00e4\u00e4n Labovin ja Waletzkyn tunnetun kertomusskeeman kautta.\r\n\r\nAineistona on 50 ruokablogikirjoitusta, jotka on koottu kymmenest\u00e4 suomalaisesta harrastajabloggaajan ruokablogista. Tutkimusmenetelmin\u00e4 k\u00e4ytet\u00e4\u00e4n Bhatian monin\u00e4k\u00f6kulmaista tekstilajianalyysi\u00e4. Ruokablogikirjoitusten sis\u00e4lt\u00e4mi\u00e4 kuvia ja linkkej\u00e4 tarkastellaan osana multimodaalista tekstilajia.\r\n\r\nTutkimuksessa selvisi, ett\u00e4 ruokablogikirjoituksen viestinn\u00e4llinen tavoite on jakaa ruokaan liittyvi\u00e4 tarinoita, tietoa ja tunnetta. Viestinn\u00e4llisen tavoitteen toteuttamiseksi k\u00e4ytet\u00e4\u00e4n nelj\u00e4\u00e4toista funktionaalista jaksoa. Niit\u00e4 ovat kaikkiin ruokablogikirjoituksiin sis\u00e4ltyv\u00e4 otsikko, reseptiin liittyv\u00e4t houkuttelu, ainesosaluettelo, valmistusohje, riitt\u00e4vyysarvio ja tarjoiluehdotus, narratiiviset jaksot abstrakti, orientaatio, komplikaatio, evaluaatio, resoluutio ja kooda sek\u00e4 muut jaksot viittaus ja huomio. N\u00e4ist\u00e4 viittaus- ja huomiojaksot on luotu t\u00e4t\u00e4 tutkimusta varten. Kuvat toimivat tekstin tapaan funktionaalisina jaksoina. Narratiivisia jaksoja k\u00e4ytet\u00e4\u00e4n niin osittaisten kuin kokonaisten kertomusten rakentamiseen, ja yksitt\u00e4inen ruokablogikirjoitus voi sis\u00e4lt\u00e4\u00e4 useita erillisi\u00e4 tai sis\u00e4kk\u00e4isi\u00e4 kertomuksia. Tekstilajina ruokablogikirjoitus on kompleksinen, eik\u00e4 sille hahmotu vain yhdenlaista kokonaisrakennetta. Ruokabloggaajat hy\u00f6dynt\u00e4v\u00e4t tekstilajin resursseja tehokkaasti ja muuntelevat niit\u00e4 tarpeittensa mukaan.\r\n\r\nTulokset t\u00e4ydent\u00e4v\u00e4t tietoa suomenkielisen vapaa-ajan tekstilajin rakentumisesta. Vapaa-ajan tekstilajien kirjoittamiseen liittyv\u00e4t vapaudet saattavat toisinaan heijastua tiukemmin normitettujen tekstien puolelle.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted using Plone Publishing form by Heli H\u00e4m\u00e4l\u00e4inen (hemihama) on 2017-12-01 14:00:00.529730. Form: Pro gradu -lomake (https://kirjasto.jyu.fi/julkaisut/julkaisulomakkeet/pro-gradu-lomake). JyX data: [jyx_publishing-allowed (fi) =True]", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by jyx lomake-julkaisija (jyx-julkaisija.group@korppi.jyu.fi) on 2017-12-01T14:00:00Z\r\nNo. of bitstreams: 2\r\nURN:NBN:fi:jyu-201712014456.pdf: 1465005 bytes, checksum: 597e379c25961936d2bbf802fbbf0b63 (MD5)\r\nlicense.html: 4847 bytes, checksum: c52cad4e1767fa3691be083a740610e3 (MD5)", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2017-12-01T14:00:01Z (GMT). No. of bitstreams: 2\r\nURN:NBN:fi:jyu-201712014456.pdf: 1465005 bytes, checksum: 597e379c25961936d2bbf802fbbf0b63 (MD5)\r\nlicense.html: 4847 bytes, checksum: c52cad4e1767fa3691be083a740610e3 (MD5)\r\n Previous issue date: 2017", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "1 verkkoaineisto (106 sivua)", "language": null, "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.mimetype", "value": "application/pdf", "language": null, "element": "format", "qualifier": "mimetype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "blogit", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "narratiivisuus", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "ruoka", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "tekstilajit", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "tekstintutkimus", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "verkkokirjoittaminen", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Rukoilin suklaakakkujen jumalia : ruokablogikirjoitus narratiivisena tekstilajina", "language": null, "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.title.alternative", "value": "Ruokablogikirjoitus narratiivisena tekstilajina", "language": null, "element": "title", "qualifier": "alternative", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "master thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-201712014456", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Pro gradu -tutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Master\u2019s thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Humanities and Social Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Kieli- ja viestint\u00e4tieteiden laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Department of Language and Communication Studies", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Suomen kieli", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Finnish", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.method", "value": "Tekstilajianalyysi", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "method", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.updated", "value": "2017-12-01T14:00:01Z", "language": "", "element": "date", "qualifier": "updated", "schema": "dc"}, {"key": "yvv.contractresearch.funding", "value": "0", "language": "", "element": "contractresearch", "qualifier": "funding", "schema": "yvv"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": "fi", "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "masterThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.oppiainekoodi", "value": "309", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "oppiainekoodi", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "blogit", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "narratiivisuus", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ruoka", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "tekstilajit", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "tekstintutkimus", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "verkkokirjoittaminen", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.content", "value": "fulltext", "language": null, "element": "format", "qualifier": "content", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.okm", "value": "G2", "language": null, "element": "type", "qualifier": "okm", "schema": "dc"}]
id jyx.123456789_56083
language fin
last_indexed 2025-02-18T10:54:24Z
main_date 2017-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2017
online_boolean 1
online_urls_str_mv {"url":"https:\/\/jyx.jyu.fi\/bitstreams\/c04824b2-1f56-4e6c-b575-55bc4eade63d\/download","text":"URN:NBN:fi:jyu-201712014456.pdf","source":"jyx","mediaType":"application\/pdf"}
publishDate 2017
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Hämäläinen, Heli Rukoilin suklaakakkujen jumalia : ruokablogikirjoitus narratiivisena tekstilajina blogit narratiivisuus ruoka tekstilajit tekstintutkimus verkkokirjoittaminen Suomen kieli Finnish Tekstilajianalyysi 309
title Rukoilin suklaakakkujen jumalia : ruokablogikirjoitus narratiivisena tekstilajina
title_alt Ruokablogikirjoitus narratiivisena tekstilajina
title_full Rukoilin suklaakakkujen jumalia : ruokablogikirjoitus narratiivisena tekstilajina
title_fullStr Rukoilin suklaakakkujen jumalia : ruokablogikirjoitus narratiivisena tekstilajina Rukoilin suklaakakkujen jumalia : ruokablogikirjoitus narratiivisena tekstilajina
title_full_unstemmed Rukoilin suklaakakkujen jumalia : ruokablogikirjoitus narratiivisena tekstilajina Rukoilin suklaakakkujen jumalia : ruokablogikirjoitus narratiivisena tekstilajina
title_short Rukoilin suklaakakkujen jumalia
title_sort rukoilin suklaakakkujen jumalia ruokablogikirjoitus narratiivisena tekstilajina
title_sub ruokablogikirjoitus narratiivisena tekstilajina
title_txtP Rukoilin suklaakakkujen jumalia : ruokablogikirjoitus narratiivisena tekstilajina
topic blogit narratiivisuus ruoka tekstilajit tekstintutkimus verkkokirjoittaminen Suomen kieli Finnish Tekstilajianalyysi 309
topic_facet 309 Finnish Suomen kieli Tekstilajianalyysi blogit narratiivisuus ruoka tekstilajit tekstintutkimus verkkokirjoittaminen
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/56083 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201712014456
work_keys_str_mv AT hämäläinenheli rukoilinsuklaakakkujenjumaliaruokablogikirjoitusnarratiivisenatekstilajina