Elinsiirtoliikunnan viikon vapaaehtoisten profiili, motiivit ja aikeet vapaaehtoistyöhön jatkossa - Kähkönen, Essi (2017)
Tutkimuksen tarkoituksena oli kuvailla European Transplant Sport Week (ETSW) -tapahtuman toteuttamista tukevissa vapaaehtoistehtävissä toimineiden vapaaehtoisten profiilia sekä selvittää vapaaehtoisten osallistumisen motiiveja. Lisäksi tutkittiin vapaaehtoisten tietämystä elinsiirron saaneiden liikunnasta ja aikomuksia toimia vapaaehtoisena jatkossa. Tutkimuksessa käsiteltiin vapaaehtoisuutta jälkimodernin yhteiskunnan piirteiden näkökulmasta, jossa refleksiivinen yksilöllisiä tarkoitusperiä tavoitteleva ja episodimaisuuteen perustuva vapaaehtoisuus on syrjäyttämässä aiempaa perinteisiin ja yhteisöllisyyteen tukeutunutta kollektiivista vapaaehtoisuutta. Tutkimus oli kvantitatiivinen tapaustutkimus, jossa aineisto kerättiin sähköisellä strukturoidulla kyselyllä. Kysely toimitettiin 182 vapaaehtoiselle. Kyselyn vastausprosentti oli 52 % (n=95). ETSW:n vapaaehtoisista 63 % oli naisia ja miehiä 37 %. Vapaaehtoiset olivat verrattain iäkkäitä, sillä vastaajien keski-ikä oli 50 vuotta. 33 % vapaaehtoisista oli eläkeläisiä ja 46 % työelämässä. Vapaaehtoisten itsearvioima tietämys elinsiirron saaneiden liikunnasta oli kasvanut merkittävästi vapaaehtoisten koulutuksen sekä tapahtumassa työskentelyn myötä. Vapaaehtoisten motiiveja tutkittiin 34 motiiviväitteellä, joiden tärkeyttä vapaaehtoiset arvioivat 5-portaisella Likertin asteikolla. Väitteet perustuivat Special Event Motivation Scaleen (SEVMS). Motiiviväitteistä muodostettiin pääkomponenttianalyysin perusteella kuusi pääkomponenttia, jotka nimettiin työura ja velvollisuus, yhteisöllisyys, tapahtuman mahdollisuudet, hyödyllisyys, perhe sekä vaihtelu ja vapaa-aika. Tärkein pääkomponentti oli hyödyllisyys ja toiseksi tärkein yhteisöllisyys. Vapaaehtoisista 62 % aikoi ehdottomasti jatkaa vapaaehtoisena urheilutapahtumissa. Hieman vajaa puolet (45 %) aikoi ehdottomasti jatkaa vapaaehtoistyötä muissa tapahtumissa, 46 % elinsiirron saaneiden liikuntatapahtumissa ja 47 % vammaisliikuntatapahtumissa. Urheiluseurassa toimiminen kiinnosti vapaaehtoisia selvästi vähemmän, sillä vain hieman reilu kolmannes aikoi ehdottomasti jatkaa vapaaehtoistyötä seuratoiminnassa. Tulokset osoittavat, että vapaaehtoisten motiivit ilmentävät kollektiiviselle vapaaehtoisuudelle tyypillisiä piirteitä, kun taas vapaaehtoisten preferenssit episodimaista tapahtumavapaaehtoisuutta kohtaan kuvaavat refleksiivistä vapaaehtoisuutta. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää urheilutapahtumien ja erityisesti vammaisurheilutapahtumien vapaaehtoisten rekrytoinnissa ja motivoinnissa. Lisäksi tulokset voivat auttaa kehittämään toimenpiteitä vapaaehtoistyön jatkamisen tukemiseksi.