Tupakointi kielletty! : miksi jumalat hylkäsivät tupakan? - Järvinen, Jussi (2015)
Tupakka on kautta historiansa herättänyt voimakkaita tunteita. Tupakoinnin merkitykset ovat vaihdelleet pyhästä jumalten lahjasta äärimmäiseen paheksuntaan – jopa kuolemantuomioon. Viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana tupakka on alkanut kohdata paheksuntaa kiihtyvällä tahdilla; tupakointiin liittyvät asenteet ja normit ovat alati tiukentuneet. Pyrin tutkielmassani selvittämään kyseisen suuntauksen syitä: tutkimuksen tehtävänä on muodostaa kuva vallalla olevasta tupakkadiskurssista ja sen perusteista erittelemällä tupakkatuotteiden varoitustekstejä diskurssianalyysin avulla. Tupakointiin kussakin ajassa liittyvät arvostukset, normisto, uskomukset, tieto ja valta määrittävät pitkälti yleisen suhtautumisen tupakkaa kohtaan. Tarkastelenkin aihetta kyseisiin ajatuksiin perehtyneiden klassikoiden silmin. Emilé Durkheimin ajatukset yhteisöelämän lainalaisuuksista sekä Michel Foucault`n pohdinnat tiedon, vallan ja diskurssin suhteista ovat tutkielmani kivijalka. Tupakkaan suhtautuminen on muuttunut viime vuosikymmeninä aiempaa ehdottomammaksi. Tästä kertoo muun muassa käytön määrälliset ja laadulliset seikat sivuuttava totaalinen tupakkapuhe sekä eri (terveys-) järjestöjen asettama savuton Suomi 2040 –missio. Nykyistä tupakkapuhetta dominoi ideologinen näkökulma ja lääketieteellinen tieto: diskurssi on vaihtoehdoton, tupakka epäpyhä. Yksisilmäinen puheenparsi sulkee samalla silmät asioiden kompleksisuudelta, uhkana on lisääntyvä sosiaalinen epätasa-arvo.