Tietoturvan toteutus SD-WAN -operaattoripalveluissa - Heikkinen, Lauri (2017)
Tutkielmassa selvitettiin vaihtoehtoja, joiden avulla palomuuraukseen liittyvä tekninen tietoturva voidaan toteuttaa uusissa SD-WAN -pohjaisissa verkottamisratkaisuissa ja niihin liittyvissä hybridiverkoissa operaattorin näkökulmasta. Palomuuraukseen liittyvää ratkaisua tulisi voida hyödyntää operaattorin asiakasverkoissa ja sen tulee skaalautua asiakkaiden käyttämien palveluiden mukaisesti. Tutkielmassa analysoitiin, kuinka SDN- ja NFV-teknologioita voidaan hyödyntää palomuurauksen toteutuksessa ja kannattaako palomuuraus toteuttaa SDN-pohjaisessa verkossa keskitetysti vai hajautetusti. Lisäksi pohdittiin, kuinka verkon hallinta voidaan toteuttaa keskitetysti, jotta jokaista verkon laitetta ei tarvitse konfiguroida erikseen.