Pelillistämisen vaikutus käyttäjän sitoutumiseen digitaalisissa palveluissa - Hämäläinen, Antti (2017)
Pelillistäminen on ollut nuoresta iästään huolimatta suuren huomion kohteena niin akateemisessa maailmassa kuin monella muullakin sektorilla. Sitä on hyödynnetty useilla eri aloilla, kuten opetuksessa, markkinoinnissa ja hyvinvoinnissa. Pelillistämistä on tutkittu paljon, mutta suurin osa tehdystä tutkimuksesta on käsitellyt pelillistämistä ainoastaan yksinkertaisten pelielementtien, kuten pisteiden ja ansiomerkkien hyödyntämisen muodossa. Tutkielmassa pyrittiin selvittämään, miten pelillistämistä on hyödynnetty erilaisissa ympäristöissä sekä millainen pelillistäminen on vaikuttanut parhaiten siihen, kuinka käyttäjät sitoutuvat erilaisiin digitaalisiin palveluihin. Tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena, jonka tarkoituksena oli tutkia ja analysoida aiempaa aiheesta tehtyä tutkimusta. Tutkielmassa määritellään pelillistäminen, esitellään käytännön esimerkkejä sekä tarkastellaan, kuinka pelillistäminen on vaikuttanut käyttäjien sitoutumiseen digitaalisissa palveluissa. Sitoutumista tarkastellaan käyttäytymisteorioiden avulla hyödyntäen myös motivaation käsitettä. Tutkielmassa todetaan, että pelillistämisen tehokkuus riippuu vahvasti sen käyttökohteesta. Yksinkertainen pelillistäminen on usein toimivaa, mutta siihen voi liittyä ongelmia. Pelillistettäessä digitaalisia palveluita on huomioitava lukuisia eri asioita, kuten käyttäjien motiivit ja pelielementtien merkityksellinen hyödyntäminen.